Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Marieke Amelink

Duitse steun voor Arnhem als tussenstop trein Amsterdam - Berlijn

De kansen voor Arnhem om onderdeel te worden van een nieuwe, snelle treinverbinding tussen Amsterdam en Berlijn, lijken te stijgen. De Duitse politieke partij FDP heeft zich achter de Gelderse hoofdstad geschaard.

Op dit moment zijn de Nederlandse en Duitse ministeries van Infrastructuur druk bezig om een snellere treinverbinding tussen Amsterdam-Berlijn en Amsterdam-Frankfurt te realiseren.

Onderdeel van dit overleg is onder andere hoe de Nederlandse route eruit moet zien. Zowel Arnhem als Enschede willen graag een halteplaats zijn tijdens een rit tussen de twee hoofdsteden.

Scheelt veel reistijd

Quote

Deze verbinding is heel belangrijk voor Gelderland. Buiten dat is het ook de snelste optie

Mark Smits, statenlid VVD

In het Europees Parlement heeft de VVD nu samen met de FDP het verzoek neergelegd om de Gelderse hoofdstad te verkiezen boven Enschede. ,,Dan winnen we al 45 minuten aan reistijd”, zegt VVD-Europarlementariër Caroline Nagtegaal. ,,Dat is mooi meegenomen voor de reizigers, dus laten we dan ook die keuze durven te maken.”

Om de ‘Arnhem-Emmerik’-route te realiseren is niet alleen Nederlandse steun nodig, ook van de Duitse kant zijn investeringen vereist. Nagtegaal trekt nu op met haar Duitse collega Jan-Christoph Oetjen van de FDP; samen trokken ze aan de bel bij de Europese Commissie over hun voorkeursroute.

,,Ik wil snel met de trein naar Berlijn of Frankfurt kunnen en hij wil sneller in Amsterdam aankomen”, zegt Nagtegaal. ,,Mooi dat we samen optrekken om ook aan het Duitse ministerie van transport te vragen om snel te investeren in een optimale verbinding.”

Goede verbinding over de grens

Ook de VVD in Gelderland vindt dat de snelle trein tussen Amsterdam en Berlijn via Arnhem moet lopen. Statenlid Mark Smits vindt dat het Gelderse provinciebestuur zich hard moet maken voor Arnhem als stop in het spoorboekje.

,,Het economische kloppend hart van Gelderland moet juist óók over de grens goede verbindingen hebben, leren en werken houdt niet op bij de landsgrenzen. Deze verbinding is heel belangrijk voor Gelderland. Buiten dat is het ook de snelste optie.”

  1. Zorgkantoor Menzis heeft plaatsen in zorgcentra achter de hand voor bewoners voormalige Zorggroep Dunya
    PREMIUM

    Zorgkan­toor Menzis heeft plaatsen in zorgcentra achter de hand voor bewoners voormalige Zorggroep Dunya

    ARNHEM/ ELST - De bewoners van de voormalige multiculturele zorginstelling Dunya Zorggroep uit Arnhem hoeven niet bang te zijn dat ze op straat terechtkomen als het pand waarin zij verblijven wordt gesloten. Menzis Zorgkantoor heeft geregeld dat er bij erkende zorgaanbieders in Arnhem en omgeving voldoende plekken beschikbaar zijn voor de cliënten met een migratieachtergrond.