Volledig scherm
De entree van de flat Gelderseplein is door brand verwoest in Arnhem. © Melvin/Persbureau Heitink

Fatale flatbrand in Arnhem diepgaand onderzocht

Video/updateARNHEM - De Onderzoeksraad voor de Veiligheid start een onderzoek naar de flatbrand in de nieuwjaarsnacht in Arnhem, waarbij twee doden vielen. Het onderzoek zal onder meer draaien om het ontwerp van de hal van de flat, het gebruik van liften bij brand en de inzet van de brandweer.

Dat heeft de Onderzoeksraad donderdagmiddag gemeld. Al eerder was een vooronderzoek aangekondigd.

Door de brand kwamen een 39-jarige man en zijn 4-jarige zoontje om het leven. De 36-jarige moeder en haar 8-jarige dochter raakten zwaargewond.

‘We bemoeien ons niet met de schuldvraag’

Vuurwerk dat op een bank terecht kwam is mogelijk de oorzaak van de korte, felle brand in de hal van de flat. De politie heeft de volgende dag twee jonge jongens aangehouden. Zij zouden mogelijk de brand hebben veroorzaakt. De rook die vrij kwam is waarschijnlijk de lift ingetrokken met alle fatale gevolgen van dien.

Behalve de OVV doet ook de politie onderzoek naar de brand. ,,Wij bemoeien ons niet met de schuldvraag of bestraffing. De OVV richt zich op het trekken van lessen en het verbeteren van de veiligheid”, zegt woordvoerder Sara Vernooij van de Onderzoeksraad.

Acuut risico

Vernooij verwacht dat het diepgaande onderzoek naar de flatbrand ongeveer een jaar gaat duren. De OVV komt alleen eerder naar buiten als onderzoek uitwijst dat er sprake is van een acuut risico. 

,,Dat was bijvoorbeeld het geval bij het onderzoek naar de scheuren in het dak van het voetbalstadion van AZ. We hebben toen gewaarschuwd dat het stadion niet gebruikt mocht worden zolang het dak er nog op zat”, aldus Vernooij.

Directeur Anton Slofstra van de brandweer Gelderland Midden kan zich vinden in het onderzoek van de OVV. ,,Het is goed dat een incident met zo’n impact wordt onderzocht door een gerenommeerd instituut als de Onderzoeksraad voor Veiligheid”, aldus Slofstra.