Feest in Burgers’ Zoo bij de geboorte van tiende breedlipneushoorntje

videoARNHEM - Koninklijke Burgers’ Zoo viert feest. Vandaag is in de Arnhemse dierentuin voor de tiende keer een breedlipneushoorntje geboren. Het is een mannetje en hij ‘maakt een gezonde indruk’, meldt Bas Lukkenaar van Burgers’ Zoo, dat verguld is met de ‘opvallend succesvolle resultaten’ van de neushoornfok. 

Van de tien neushoornbaby’s die sinds 2002 ter wereld kwamen in Arnhem, werd er één dood geboren. In heel Europa leven 269 breedlipneushoorns in dierentuinen. Gemiddeld worden er jaarlijks niet meer dan tien kleine neushoorns geboren, becijfert Burgers’ Zoo. Lang niet alle mannetjes (er zijn er in Europa 116) zijn vruchtbaar en ook bij de vrouwtjes zijn er voortplantingsproblemen.

In de Arnhemse dierentuin leeft zowel een vruchtbaar mannetje als twee vrouwtjes die al vaker jongen hebben gekregen. Zij krijgen in Burgers’ Zoo de ruimte, omdat dat de resultaten van het fokprogramma ten goede komt. De breedlipneushoorn is van de vier neushoornsoorten die nog op de wereld voorkomen de meest sociale, aldus Bas Lukkenaar.

Het tiende breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van Burgers' Zoo in Arnhem met zijn moeder.
Volledig scherm
Het tiende breedlipneushoorntje uit het fokprogramma van Burgers' Zoo in Arnhem met zijn moeder. © Burgers' Zoo
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement