Burgemeester Marcouch tekent het convenant om criminaliteit en overlast op de Arnhemse bedrijventerreinen tegen te gaan. Rechts voorzitter Niels Bruil van de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen
Volledig scherm
Burgemeester Marcouch tekent het convenant om criminaliteit en overlast op de Arnhemse bedrijventerreinen tegen te gaan. Rechts voorzitter Niels Bruil van de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen © Foto Roncken

Front tegen criminaliteit en overlast op Arnhemse bedrijventerreinen

ARNHEM - Ondernemers, politie, brandweer en gemeentebestuur slaan de handen ineen om criminaliteit en overlast op de bedrijventerreinen in Arnhem terug te dringen. Ondernemers verklaren zich bereid om voortaan systematisch melding te maken van zaken op of rond hun bedrijf die het daglicht niet kunnen verdragen. Politie, gemeente en brandweer beloven dat ze de ondernemers op alle fronten zullen ondersteunen.

Onder leiding van burgemeester Ahmed Marcouch hebben de betrokkenen op het stadhuis een intentieverklaring ondertekend met deze strekking. Het gaat om de Stichting Arnhemse Bedrijventerreinen (StAB), de Politie Arnhem Noord/Zuid, de Brandweer Gelderland Midden en de Koninklijke Vereniging MKB-Nederland voor het midden- en kleinbedrijf.

Noodklok

Voorzitter Niels Bruil van de StAB luidde vorig jaar de noodklok naar aanleiding van de ontdekking van een wietkwekerij in een brandend pand op de hoek van de Westervoortsedijk en de Badhuisstraat. Hij vertelde over een drugshandel die leek te zijn opgerold, ‘maar waar kort daarna de auto’s weer af en aan reden’.

Tijdens een busrit voor de leden van de gemeenteraad vertelden ondernemers en omwonenden over straatraces, prostitutie en de komst van criminelen, die fors betalen voor de huur van langdurig leegstaande bedrijfspanden. Burgemeester Marcouch typeert de laatste ontwikkeling als ‘dreigende ondermijning’, die om eensgezind ingrijpen vraagt.

Enquête onder ondernemers

De StAB zet nu een enquête uit onder de vijfhonderd ondernemingen die groepsgewijs zijn gevestigd in Het Broek, Rijnpark, IJsseloord I, Bakenhof, Rijkerswoerd en De Overmaat. In die enquête kunnen ondernemers aangeven waar ze last van hebben. Bij de StAB weten ze al waar dat meestal op neer komt. ‘Diefstal, brandstichting, inbraken, overlast’, rapporteert de organisatie. 

,,De meldingsbereidheid van criminele activiteiten en overlast lag tot nu toe te laag”, stelt Bruil. Frustraties over wat mensen zien als ‘gebrek aan daadkracht’ van de politie werkt dat sterk in de hand, zo betoogt hij. ,,Mensen zeggen tegen elkaar dat het toch niks helpt. Maar als de politie geen meldingen en aangiftes binnen krijgt, kan ze er ook niets aan doen. Die vicieuze cirkel willen we doorbreken.”

Schouw in de avond

In het verlengde daarvan gaan alle betrokkenen met de politie op pad voor een ‘schouw’ op de plekken met de meeste problemen. Dat doen ze niet alleen overdag, maar ook 's avonds. Dat moet resulteren in een reeks maatregelen om de veiligheid te verbeteren. 

Met beter georganiseerd toezicht, betere openbare verlichting, snelheidsbeperkingen en andere maatregelen hopen ze bij de StaB dat de Arnhemse bedrijfsterreinen binnen een half jaar in aanmerking komen voor het Keurmerk Veilig Ondernemen.