Volledig scherm
Qlimax op archiefbeeld. © Marina Popova

Geen deo mee naar Qlimax; extra toezicht in strijd met ‘pepperspray-bendes’

ARNHEM - Bezoekers van dancefeest Qlimax kunnen zaterdagavond beter geen spuitbusje deodorant meenemen naar GelreDome. Ze lopen het risico dat ze die bij het betreden van het stadion moeten inleveren. Qlimax en GelreDome schroeven de veiligheidsmaatregelen op om incidenten met pepperspray te voorkomen.

Tijdens de editie van 2018 werd er zeker drie keer met pepperspray gespoten in de dansende menigte. In de verwarring die daarna ontstond, werden diverse mensen bestolen door zakkenrollers. Honderden mensen kregen met de bijtende spray te maken en er brak enkele malen paniek uit. Ook bij Hard Bass, afgelopen februari in GelreDome, deed zich een incident voor.

GelreDome en feestorganisator Q-dance gaan daarom aan de deur strenger optreden. ,,Kleding en tassen worden extra gecontroleerd. Spuitbusjes met ‘deodorant’ komen er niet meer in”, verzekert GelreDome-directeur Hèrald van de Bunt. Wie okselfris door de nacht wil, kan beter een deoroller bij zich steken. ,,Dat mag wel.”

Daders oppakken

Tegelijkertijd wordt het toezicht op de dansvloer aangescherpt. ,,We willen niet alleen incidenten voorkomen, we willen ook de daders pakken. Inmiddels hebben we van hen een aardig profiel”, zegt Van de Bunt. De ‘pepperspray-bendes’ treden op als groep. Eén lid spuit met de bijtende vloeistof, de rest maakt gebruik van de verwarring om zakken te rollen.

De groepen zijn vooral actief in mensenmassa’s. Bij grootschalige dancefeesten als Qlimax en Hard Bass, maar ook op festivals en in het clubcircuit.