Volledig scherm
PREMIUM
Max Clark scoort voor Vitesse tegen FC Utrecht. ‘En dan begint de bal te dalen. Er springen spelers op. Er kopt er een de bal. Mooi.’ © BSR Agency

Geknakt

Column OnderlangsHet filiaal van de bibliotheek in Kronenburg zal de Lonely Planetgids nooit halen. Het heeft op boeken na niet veel te bieden. Neem de tijdschriftenhoek. Geen gestileerd meubilair, zoals in Noord, maar eenvoudige ronde tafels van vurenhout die, net als de stoelen, op het oog een tweede leven leiden.

Martijn Brugman

Martijn Brugman is columnist bij De Gelderlander. In zijn wekelijkse column 'Onderlangs' verhaalt hij over het reilen en zeilen in en rond Arnhem.
Klik voor eerdere columns.

Al worden er net zoveel boeken geleend als in Noord, het filiaal in Zuid is toch een beetje sluitpost op de begroting. Ik klaag er niet over. Het is wat het is. Sinds wanneer heb je een designstoel nodig om de krant te lezen?

Bovendien: in dat wat lelijk is, kan je schoonheid zien. Op het spel van Vitesse is veel kritiek. Het mist raffinement. Geen verfijnde combinaties. Maar ik begin er steeds meer van te houden en van die lange ballen nog het meest. Vooral als de bal z’n hoogtepunt bereikt en 22 spelers, 15.433 supporters, Sloetski, de journalisten op de perstribune, ja werkelijk het hele stadion naar die bal tuurt die voor een moment onbeweeglijk in de lucht hangt. En dan begint de bal te dalen. Er springen spelers op. Er kopt er een de bal. Mooi.

Terug naar het bibliotheekfiliaal in Kronenburg. In de tijdschriftenhoek zat een man. Hij had een bos bloemen bij zich. Die had hij gevonden in een afvalcontainer. Dat was wat hij zei. En nu nam hij de bos mee naar huis. Voor zijn vrouw.

Ik zag voor mij hoe de man afvalcontainers langs gaat om bloemen voor zijn vrouw te vinden. De bos zal nu wel thuis op de keukentafel staan. Een anjer met een geknakte steel en de chrysanten een beetje verwelkt maar de lelies doen het nog heel aardig. En zijn vrouw die naar die geknakte anjer staart en zegt: toch best een mooie bos.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement