Volledig scherm
© Shutterstock

Gelderse beautysalons bieden massaal verboden behandelingen aan

ARNHEM - Schoonheidsspecialisten in de regio bieden op grote schaal verboden cosmetische behandelingen aan. Dat blijkt uit een rondgang van De Gelderlander. De Nederlandse Vereniging Cosmetische Geneeskunde (NVCG) slaat alarm over het aantal niet-artsen dat gevaarlijke behandelingen uitvoert. 

Daarbij gaat het bijvoorbeeld om het opvullen van lippen of het behandelen van de huid met plasma-energie.

Schoonheidsspecialisten mogen dergelijke ingrepen niet uitvoeren, stelt het ministerie van Volksgezondheid. Toch bieden steeds meer schoonheidsspecialisten, maar ook kappers en tandartsen deze cosmetische ingrepen aan, met alle risico’s van dien. 

Poll

Cosmetische behandelingen zonder medische noodzaak moeten sowieso verboden worden

  • Eens (73%)
  • Oneens (27%)
4126 stemmen

Enorme hype

Exacte cijfers zijn niet voorhanden, maar Catharina Meijer, voorzitter van de NVCG, spreekt van een enorme hype. ,,Wij zien ernstige brandwonden en afsterven van de huid en gebitsdelen door gebruik van nieuwe technieken door schoonheidsspecialisten, tandartsen en andere niet-artsen”, zegt Meijer.

De Gelderlander constateerde dat beautysalons in de hele regio dit soort behandelingen aanbieden. Vaak voor weinig geld. Catharina Meijer doet een dringende oproep aan de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd om in te grijpen.

,,Er is haast geboden bij de handhaving, want de hype onder schoonheidsspecialisten om met een hyaluronpen fillers te injecteren is enorm.”

Quote

Wij zien ernstige brandwon­den en afsterven van de huid en gebitsde­len.

Catharina Meijer

Schade aan de huid

De hyaluronpen is een naaldloze injector die onder hoge druk van lucht of gas fillers de huid in schieten. Ook ‘PlexR’ en andere apparatuur die met plasma-energie de huid zouden verbeteren is volgens de NVCG ongeschikt voor niet-artsen.

,,Deze techniek brengt schade toe aan de huid. Deze heeft tijd nodig te herstellen, daarom is het een medisch voorbehouden handeling. die niet door schoonheidsspecialisten uitgevoerd mag worden.”

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid zegt: ,,Het veroorzaken van een aanmerkelijke kans op schade aan iemands gezondheid door ondeskundig te handelen is een strafbaar feit. Schoonheidsspecialisten zijn bijvoorbeeld niet bevoegd om zelfstandig voorbehouden handelingen uit te voeren, zoals het injecteren van fillers.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement