De Statenzaal in het Gelderse provinciehuis in Arnhem blijft voorlopig leeg.
Volledig scherm
De Statenzaal in het Gelderse provinciehuis in Arnhem blijft voorlopig leeg. © JAN WAMELINK

Gelderse statenleden gaan weer vergaderen, stemmen vanuit huis

ARNHEM - Gelderse statenleden gaan volgende week voor het eerst weer vergaderen. Op woensdag 15 april bespreken ze via een videoverbinding de bouw van windpark De Groene Delta in Nijmegen. Stemmen gebeurt ook digitaal.

Afgelopen woensdag kwamen alle fractievoorzitters al voor het eerst digitaal samen voor een overleg. Volgende week is dan de beurt aan alle statenleden.  

Burgers mogen ook met filmpje inspreken

Het is de bedoeling dat eigenlijk alles straks weer mogelijk is, maar dan op afstand. Ook burgers mogen inspreken, liefst op papier. Maar ook een opgenomen filmpje behoort tot de mogelijkheden. 

Iedereen kan digitale vergadering volgen

Om vast te stellen of er voldoende statenleden digitaal aanwezig zijn wordt bij het begin van de vergadering elke naam afgelezen, waarna het Statenlid bevestigt dat hij of zij  er is. Iemand die te laat is mag nog wel mee vergaderen, maar mag niet meer stemmen. 

Alle Gelderlanders kunnen de online vergadering live meekijken. Dat was ook al het geval met de vergaderingen in het provinciehuis. 

Aanpak coronacrisis

De provincie heeft een tijdelijke aanvulling op het reglement van orde gemaakt, zodat de vergaderingen ook volgens de wet door kunnen gaan. Woensdag bespreekt de provincie ook de provinciale aanpak van de coronacrisis.