De politie bij de bezette varkensboerderij in Boxtel.
Volledig scherm
PREMIUM
De politie bij de bezette varkensboerderij in Boxtel. © ANP

Gelderse varkenshouders bezorgd na bezetting in Boxtel: ‘Morgen kan ik de volgende zijn’

Gelderse varkenshouders maken zich ernstig zorgen over extreme vormen van protest door dierenactivisten. De boeren willen dat de overheid strenger optreedt tegen actievoerders die schuren openbreken. De Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) in Gelderland pleit zelfs voor een verbod op actiegroepen als Meat the Victims, die maandag de gehele dag een varkensstal in het Brabantse Boxtel bezette.

Quote

Als de overheid hier niet tegen optreedt, kunnen dit soort dingen iedere week gebeuren

Johnny Bull, varkenshouder uit Horssen

,,Wat hier gebeurt, is crimineel en er is niets normaal aan’’, zegt voorzitter Pieter Bouw van de Gelderse POV, een collectief van varkenshouders. Hij heeft ‘tientallen’ berichten van bezorgde boeren uit zijn provincie ontvangen naar aanleiding van de bezetting in Boxtel. Daar waren naar zijn zeggen ook Gelderse veehouders aanwezig om een tegengeluid te laten horen. Hoeveel precies, weet hij niet. ,,Maar ik vind het een goede zaak. Wat moet je anders wanneer je een jonge vent bent en net een boerenbedrijf bent begonnen?’’

Het was niet de eerste keer dat dierenactivisten een stal binnendrongen om vermeend dierenleed aan de kaak te stellen. Zo bracht Animal Rights, een stichting die opkomt voor het welzijn van dieren, begin dit jaar nog filmbeelden naar buiten die zonder toestemming in kippenschuren in Groesbeek en Overloon waren gemaakt.