Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock

Hoe zedendader Matthew toch in het zwembad aan de slag kon: ‘Zo erg voor die ouders in Arnhem’

podcastMatthew (21) werd als jonge tiener ooit veroordeeld voor kindermisbruik én behandeld. Toen hij jaren daarna solliciteerde als zweminstructeur checkte niemand zijn verleden. Hij ging ongestoord verder met het onzedelijk betasten van kinderen in zwembad De Grote Koppel in Arnhem. Ouders zijn razend en verbijsterd. Hoe kon dit gebeuren?

Als je nog niet goed kan zwemmen is het diepe best eng. Je kan er niet staan. In je eentje springen mag niet. Dan verdrink je. Eerst je zwemdiploma halen, zeggen papa en mama. Met Matthew kan je wel in het diepe.

Hij is groot en sterk. Tijdens zwemles neemt hij jongetjes apart. Om nog wat extra te oefenen. Kom maar, zegt Matthew. Terwijl papa en mama trots vanaf de tribune zwaaien, zegt hij dat je niet bang hoeft te zijn.

VOG

Zwembad De Grote Koppel
Volledig scherm
Zwembad De Grote Koppel © Paul Rapp

Matthew is 21 jaar. Hij loopt stage bij Neptunus. De zwemvereniging uit Arnhem huurt zwembad De Grote Koppel van beheerder Sportbedrijf Arnhem. Tijdens een kennismakingsgesprek op dinsdag 22 januari presenteert Matthew zich als een aardige, sportieve jongeman, die de opleiding Sport en Recreatie volgt aan opleidingsinstituut Kuva in Rotterdam. Matthew woont begeleid, zegt hij. Waarom vertelt hij niet.

Norbert, de coördinator elementair zwemmen bij Neptunus, wil een VOG aanvragen. Om te checken of alles met de nieuwe leerling-zweminstructeur oké is en hij geen strafblad heeft.

De Verklaring Omtrent Gedrag kan online bij Justitie worden aangevraagd. Normaal gesproken hoeven stagiairs dat niet te doen. Tegen de tijd dat de verklaring er is, is de stage al voorbij. Matthew treuzelt met het invullen, maar Norbert zoekt er niets achter.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement