Volledig scherm
Een medewerker van de Nederlandse Spoorwegen wacht op de trein op een van de perrons van station Arnhem Centraal. © DG

In 2020 Zitplaatszoeker in het hele land, maar alleen in treinen van NS

ARNHEM - Treinreizigers in het hele land moeten in 2020 gebruik kunnen maken van de Zitplaatszoeker. Met dat onderdeel van de Reisplanner-app van de Nederlandse Spoorwegen kunnen reizigers zien waar er in een trein nog zitplaatsen zijn. De service wordt over heel Nederland uitgerold, maar vooralsnog alleen in treinen van de NS, zegt een woordvoerder.

Dat betekent dat gebruikers van regionale lijnen, bijvoorbeeld Arnhem-Tiel, Arnhem-Winterswijk (van Arriva), de Valleilijn van Connexxion tussen Ede-Wageningen en Amersfoort en Nijmegen-Boxmeer (Veolia) nog verstoken blijven van de Zitplaatszoeker.

,,Maar we sluiten niet uit dat we hierover op termijn in overleg gaan met de hele sector”, zegt een woordvoerder van de NS.

Proef

De vervoerder breidde het aantal lijnen met de Zitplaatszoeker recent uit na een succesvolle proef tussen Arnhem en Den Bosch. Behalve op een aantal spoortrajecten in de Randstad kunnen reizigers nu ook op de lijnen Utrecht-Arnhem-Nijmegen en Den Haag-Haarlem aan de hand van de app zien of, en zo ja waar ze in een trein nog een zitplaats kunnen vinden. 

De NS maakt voor de service gebruik van gewichtssensoren in het spoor die aanvankelijk zijn aangebracht voor het goederenvervoer. Door de meetgegevens te combineren met het leeggewicht van een treinstel in combinatie met het aantal stoelen, kan redelijk precies worden aangegeven hoeveel mensen er in de trein zitten.

Nauwkeuriger

In de toekomst wordt de Zitplaatszoeker nog betrouwbaarder ,,De klimaatsystemen in onze treinen meten de CO2-uitstoot, om warmte en koude goed te kunnen regelen”, legt de woordvoerder uit. ,,Ook aan de hand daarvan krijgen we een indicatie van het aantal reizigers. Door alle gegevens te combineren, wordt het systeem nog nauwkeuriger.”

Voor een uitbreiding naar treinen van andere vervoerders is het nu nog te vroeg, stelt de NS. ,,We weten nu net dat het werkt en gaan nu aan de slag om de Zitplaatszoeker voor al onze eigen treinen beschikbaar te krijgen. Daarna kunnen we kijken of we in gesprek kunnen met andere vervoersmaatschappijen, maar op dit moment is dat nog toekomstmuziek.”

Volledig scherm
Een infographic van de Zitplaatszoeker van de Nederlandse Spoorwegen. © Nederlandse Spoorwegen
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement