Volledig scherm
PREMIUM
Laura Victoria is de naam van de treurwilg in het park achter concertzaal Musis. © Rolf Hensel

Innig

Column OnderlangsDe monumentale treurwilg in park Lauwersgracht draagt sinds deze week een naam. Laura Victoria. Een boom kan zichzelf niet voorstellen. Daarom heeft de werkgroep Behoud Bomen Arnhem met een geel en roze lint het naambordje om de stam heen gebonden. 

Martijn Brugman

Martijn Brugman is columnist bij De Gelderlander. In zijn wekelijkse column 'Onderlangs' verhaalt hij over het reilen en zeilen in en rond Arnhem.
Klik voor eerdere columns.

Meer bomen zullen volgen, zegt Mark Bosch van de werkgroep. Het geven van namen dient een doel. De verwachting is dat mensen er niet langer een zaag in durven zetten.

Ik moet zelf erg wennen aan het feit dat de treurwilg een naam draagt. Moet ik mij anders gedragen als ik de boom passeer? Mogelijk is een begroeting op zijn plek. Mogelijk ook niet. Meer nog dan aan de treurwilg, valt mij iets op aan Mark Bosch en zijn werkgroep. Zij vatten de naamgeving nogal ernstig op. Zo krijgt de boom binnenkort een echt bordje want met een tijdelijk bordje zijn zij niet tevreden. 

,,We denken aan een armband", zei Mark Bosch in de krant. Ik zie voor mij hoe de leden gezamenlijk een armband uitzoeken bij de juwelier. Bij zoveel toewijding ligt een Griekse tragedie op de loer. Waait de boom om dan is het leed niet te overzien.

Je hebt mensen die bomen liefhebben en mensen die zich over bomen beklagen. Zij spreken over bomen in termen van overlast. Vitale bomen verdwijnen uit tuinen omdat zij als hinderlijk beschouwd worden. Bij deze categorie mensen zit de emotie net zo diep. Met name de herfst is voor hen een zware tijd. 

Zij kunnen vallend blad niet goed verdragen en beklagen zich bij de buren als het over de schutting waait. Ik raad deze mensen aan thuis een herfsttafel in te richten met daarop uitgestald een assortiment aan gevallen bladeren, plukken mos en een handvol tamme kastanjes, om zo met het jaargetijde in het reine te komen.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement