Volledig scherm
Insula dei Arnhem © Rolf Hensel

Insula Dei Huize Kohlmann moet betere zorg verlenen

ARNHEM - Zorginstelling Insula Dei Huize Kohlmann (IDHK) in Arnhem moet binnen zes maanden tekortkomingen in de zorg verhelpen.  De Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) constateert dat medewerkers van het zorgcentrum hun cliënten kennen en persoonsgericht werken.

Maar ze moeten wel verbeteren als het gaat om methodisch werken. Dat geldt voor zorgverleners én het bestuur.  

Het is nu bijvoorbeeld zo dat afdelingen verschillend omgaan met de vrijheidsbeperkende maatregelen. Een oudere mag niet zomaar worden vastgezet in een stoel of bed. Daar moet toestemming voor zijn en die toestemming moet ook ergens terug te lezen zijn. Dat is niet altijd het geval. 

‘Bestuurswissels maken kwetsbaar’

Ook andere afspraken die gemaakt worden met ouderen en hun families zijn niet altijd volgens een vaste methode terug te lezen in een cliëntendossier. Als er iets in de dossiers staat van bewoners, is er met name aandacht voor lichamelijke aspecten van de cliënt. ‘Het gedrag en de stemming van de cliënt blijft onderbelicht in de rapportages.’

De inspectie vindt dat Insula Dei Huize Kohlmann onvoldoende stuurt op kwaliteit en veiligheid van zorg. Het bestuur onderzoekt volgens de IGJ wel wat de zwakke plekken van de organisatie zijn, maar concrete verbeteracties blijven uit.

,,Daarnaast maken de verschillende bestuurswissels in de afgelopen jaren de situatie bij Insula Dei Huize Kohlmann kwetsbaar”, schrijft de inspectie. 

Nog maar net in dienst

,,De punten uit de rapportage worden door de organisatie herkend”, reageert een woordvoerder de zorginstelling. ,,Daarop onderneemt bestuurder Yolanda de Jong, die op het moment van inspecteren ruim een maand in dienst was, samen met het managementteam de nodige acties.”

IDHK heeft een roerige periode achter de rug nadat zij in 2016 onder verscherpt toezicht werd geplaatst. De zittende bestuurder werd daarop ontslagen, wat zorgde voor een lange, slepende rechtszaak.

Een interim-bestuurder moest de boel op orde brengen, maar ook hij is inmiddels weer vertrokken. Yolanda de Jong-van Oosten is sinds afgelopen mei bestuurder van de instelling met twee vestigingen in Arnhem. 

De IGJ  concludeert nu dat vervolgtoezicht nodig is bij IDHK, waar 202 cliënten zorg krijgen. Binnen zes maanden verwacht de instantie een voldoende op alle punten. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement