Introdans sorteert voor op beleving met ‘verpletterende productie’ rond ‘Carmen’
ARNHEM - Grootschalige familievoorstellingen die al je zintuigen prikkelen: het is het nieuwe hoofdstuk waarmee Introdans publiek op onconventionele wijze betrekt bij danskunst. Dans zien, horen, voelen, proeven en zelfs ruiken zorgt dat performance anders binnenkomt en beklijft.
De eigentijdse Carmen, Carmen.maquia, van de Spaanse choreograaf Gustavo Ramírez Sansano is de eerste theatrale interactieve productie waarmee het gezelschap grote theaters in Nederland aandoet. De première overmorgen is thuisbasis Arnhem gegund.
Zeg je Carmen dan kun je het bijna invullen: dit is hartstocht, flamenco, de paso doble (het verhaal speelt in Sevilla, red.), vuur en vlam. Ingrediënten die zich bij uitstek lenen voor interactief danstheater voor breed publiek, vinden ze bij Introdans.
„Na 33 jaar stoppen we met onze jeugdvoorstellingen om een nieuwe weg in te slaan”, zegt artistiek directeur Roel Voorintholt. „We voegen onze gezelschappen samen om jaarlijks één verpletterende productie voor jong én oud te kunnen maken die uitblinkt in toegankelijkheid. Iedereen moet zich kunnen identificeren met dansers, met sterke mensen en karakters op het podium. Een voorstelling waar je een dag later nog ondersteboven van bent.”
Meer interactie
Artistiek manager en choreograaf Adriaan Luteijn sorteert al jaren voor op meer interactie. Hij opende voor Introdans deuren en ramen voor meer inclusiviteit en verbindt werelden via dans. Adriaan is een ideeënmachine, volgens Voorintholt. Hij bedacht de Ontmoetingen tussen professionele dansers en amateurs en ook de HubClub waarbij dansers van zeer divers pluimage samen aan producties werken. De aanpak die Introdans nu kiest voor families is qua uitvoering uniek, maar ook de meest logische volgende stap in wat het gezelschap beoogt: méér mensen betrekken bij dans.
Wij betrekken ons publiek door ze ook mee te nemen achter de schermen
Luteijn legt uit dat de Carmen experience publiek meeneemt achter de schermen van een grote productie. „Je ziet niet alleen choreografieën en dansers van internationale klasse, ook de randprogrammering zal verrassen”, belooft hij. “Dat begint al in de foyer waar publiek bij binnenkomst door een host wordt meegenomen in het verhaal over Carmen. Het is goed om de verhaallijn en het personage al een beetje te kennen. Kinderachtig? Wij vinden van niet! Kennis levert verdieping op. Omdat je weet welke karakters een rol spelen straks, waardeer je het verhaal daardoor anders.”
Commando’s
Niet alleen de voorbeschouwing biedt houvast. De makers trekken alle registers open om belevenis te laden. „Er wordt een korte film vertoond, dansers worden geïntroduceerd en we laten zien wat het van hen vraagt om een voorstelling als deze te maken. Je hoort zelfs de commando’s waarmee ze dagelijks moeten dealen”, zegt Luteijn.
,,In de pauze dansen ze TikTok met het publiek samen. Publiek proeft, ruikt en voelt waar een productie op drijft, bijvoorbeeld aan de stoffen die voor danskostuums geschikt zijn. Die zie je nooit van dichtbij, eraan zitten mag al helemaal niet. Nu kan het wel. Na afloop van de voorstelling mengt een aantal dansers zich met de gasten; een meet & greet dus met de mensen die je die avond hebt gezien.”
Voorintholt zag honderden dansvoorstellingen en weet hoe gelukkig hem die soms maakten. „Vooral wanneer je je ervoor openstelt, écht kunt focussen. Focus is voor veel mensen moeilijk, omdat er zoveel prikkels zijn die aandacht vragen. Met deze nieuwe aanpak voor, tijdens en na de voorstelling, zoveel dansers en decors spreken we publiek anders aan. Misschien ooit met livemuziek, een orkest? Die wens heb ik met potlood genoteerd. Het zou geweldig en eigenlijk normaal moeten zijn.”
Als je je ervoor openstelt, kan dans heel gelukkig maken
Harten openbreken
Dat juist Carmen die nieuwe weg voor Introdans plaveit is geen verrassing. Voorintholt zag deze aanstekelijke bewerking een paar jaar geleden en was diep onder de indruk. Destijds kon het gezelschap zich zo’n grote en kostbare productie niet veroorloven. „Nu Introdans voor de Jeugd en ons ensemble samengaan kan ‘t wel”, zegt hij. „We maken minder voorstellingen en dat levert ruimte op die we in nog meer kwaliteit en grootschalige producties kunnen steken. Daarmee hopen we nog meer harten open te breken.” De spectaculaire decors en kostuums wist Introdans overigens tweedehands op de kop te tikken, bij een groot operahuis in Zwitserland. „We hechten nogal aan hergebruik, dus dit kwam heel goed uit.”
Carmen, het verhaal over de uitdagende, eigenzinnige Roma-vrouw, werd al in 1875 door Georges Bizet geschreven. Carmen wil zich door niets en niemand laten binden maar sterft uiteindelijk toch aan de liefde. „Als slachtoffer of heldin? Dat is de vraag”, zegt Luteijn. „Wij trekken haar naar deze tijd, ze staat voor de sterke vrouw die haar zaakjes voor elkaar heeft. Gustavo plaatste het verhaal terug naar de plek waar het vandaan komt: Sevilla en mengt het met een flinke dosis flamenco. Hij koos Picasso’s werk als inspiratiebron, met zwart-witte decors, kostuums en muziek van Georges Bizet.”
Volgend jaar werkt Introdans Het Zwanenmeer op vergelijkbare wijze tot een grote experience uit, een jaar later is het de beurt aan De Notenkraker.
‘Carmen.maquia’, première op zaterdag 10 december. Reguliere voorstelling op 11 december en van 26 t/m 28 december is de voorstelling opnieuw te beleven in Stadstheater Arnhem. Info en tickets op introdans.nl.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Hoe kan Westervoort toch zelfstandig kan blijven? Gemeente laat het onderzoeken
WESTERVOORT - Welke investeringen zijn nodig om Westervoort als zelfstandige gemeente overeind te houden? Naar deze vraag gaat het adviesbureau Partners & Pröpper uit Vught in opdracht van de gemeente een onderzoek doen. Eind juni moet het klaar zijn. -
PREMIUM
Celstraf voor man (37) uit Heelsum die geld pinde met doorgeknipte bankpasjes
Twaalf weken cel. Die straf legde de rechtbank maandag op aan een 37-jarige man, destijds wonend in Heelsum, omdat hij in 2019 en 2020 geld pinde met doorgeknipte en weer aan elkaar geplakte bankpasjes. -
PREMIUMColumn Remco Kock
‘Je stond daar maar te staan.’ Ik kan slecht tegen kritiek, zelfs als deze verkeerd geadresseerd is
Zaterdagavond stond een vriend in Café Bosch in Arnhem bij de deur voor een (cover)concert van The Doors. Nooit iemand zoveel plezier zien hebben met het controleren van kaartjes en het stempelen van polsen. Ik dacht: jij zou een prima conducteur zijn. Nu werkt de vriend wel bij de NS, maar in een andere functie. -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
PREMIUMmet video
Ontbijt op school voor gevulde buikjes en gelijke kansen: ‘Niemand valt meer buiten de boot’
Een bruin bolletje met kaas, een cracker en plakjes komkommer en tomaat. Leerlingen van de Hugo de Grootschool in het Arnhemse Statenkwartier kregen deze maandagmorgen voor het eerst ontbijt op school. ,,Als je buik vol zit, kun je beter leren”, zegt Miranda Henkes, schooldirecteur.
-
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
-
-
PREMIUMMET VIDEO
Zeventig mensen hun huis uit door enorme brand in Arnhemse stadswijk: ‘Bewoner kwam hoestend naar buiten’
Een grote brand zorgt voor een schok in de Arnhemse wijk Sint Marten. Drie panden staan in brand. Bijna alle brandweerkorpsen uit de regio zijn uitgerukt. Buurtbewoners zijn zichtbaar aangeslagen. -
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd.