Kees Momma onder de indruk van de Johan Cruijff Arena

videoVELP - Kees Momma, de autistische hoofdpersoon uit de bekroonde tv-documentaire Het beste voor Kees, is behoorlijk onder de indruk geraakt van de Johan Cruijff ArenA. Dat blijkt uit een video die het bureau Doclines heeft gemaakt van het bezoek van de Velpenaar aan het voetbalstadion in Amsterdam.

Momma was uitgenodigd omdat in de ArenA in een later stadium de première moet gaan plaatsvinden van de vervolgdocumentaire Kees vliegt uit. Doclines wil die documentaire, in samenwerking met HandicapNL, via crowdfunding realiseren. 

Tijdens zijn bezoek werd Kees Momma gevraagd een levensechte tekening van de ArenA te maken. Het gedetailleerd natekenen van gebouwen of objecten is een specialiteit van de Velpenaar. Momma zei graag aan het verzoek gehoor te willen geven.

Kees donderdag in De Wereld Draait Door 

Kees Momma met DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk
Volledig scherm
Kees Momma met DWDD-presentator Matthijs van Nieuwkerk © YouTube

Inmiddels is de tekening ook af. Donderdagavond, in het televisieprogramma De Wereld Draait Door, zal Momma het Nederlandse publiek laten zien wat hij ervan heeft gemaakt. Tijdens zijn bezoek stak hij zijn waardering voor de thuishaven van Ajax in ieder geval niet onder stoelen of banken.

,,Dit is fantastisch", zei hij op zijn bekende plechtstatige wijze. ,,Indrukwekkend, adembenemend. Veel mooier dan ik dacht. Ik ging uit van grauw en zakelijk, maar het stadion is juist kunstig en schitterend.”

‘Voetbal? Een wilde agressieve sport’

Tussen neus en lippen door gaf de Velpenaar ook nog even blijk van zijn afschuw van het voetbalspel. ,,Ik kijk niet naar voetbal en zelf voetbal spelen, is nog erger. Een wilde agressieve sport. Er speelt zich zoveel leed af.”

De tekening van het voetbalstadion vol stalen buisconstructies en duizenden zitjes was volgens Kees Momma de moeilijkste opdracht die hij ooit aangenomen heeft. Hij noemt de tekening een meesterwerk en een ‘prestatie van megaformaat’.