Volledig scherm
PREMIUM
Cootje Lap, getekend in 1940 door Bert Gorissen. Dertien jaar later wordt zij moeder van Herman Koch. © Erik van 't Hullenaar

Lezer doet bijzondere ontdekking: portret uit geheime la is de moeder van Herman Koch

ARNHEM - Herman Koch zit in Spanje op het terras als hij een getekend portret van zijn moeder onder ogen krijgt. Een illustratie die de schrijver niet eerder zag, uit 1940. Het is een van de portretten die vrijdag in De Gelderlander stonden met de vraag: wie weet wie deze mensen zijn? Koch: ,,Ik zag meteen dat dit mijn moeder was.”

Volledig scherm
Herman Koch © Annaleen Louwes

Joyce van de Wal uit Arnhem vond in een geheime bureaula van een dressoir tien portretten, gemaakt in de oorlog tussen 1940 en 1944. Op dat moment begon haar zoektocht naar de identiteit van de geportretteerden. De Gelderlander vroeg lezers om hulp over de herkomst van tien gevonden tekeningen. Een van de geportretteerde vrouwen is dus Cootje Lap, de moeder van schrijver Herman Koch.

Zij werd herkend door een lezer. ,,Mijn moeder, geboren 1915, zat op Kunstoefening, het huidige ArtEZ”, schrijft een lezer naar aanleiding van het artikel. ,,Ze was haar hele leven bevriend met Cootje Lap, die daar ook zat. Herman Koch zal ongetwijfeld blij zijn met zo’n tekening.”

En dat is hij, laat de schrijver vanuit Spanje weten. ,,Wat wonderlijk als via je telefoon ineens iets binnenkomt uit een heel ver verleden. Op een prettige manier”, zegt Koch. Hij ziet de gelijkenis tussen hemzelf en zijn moeder op het portret. ,,Het is heel goed gelijkend. Het lijkt allemaal zo lang geleden, maar het komt weer even dichtbij.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement