Lot biomassacentrale Arnhem in handen provincie
UPDATEARNHEM - De Arnhemse politiek laat het aan de provincie Gelderland om te beoordelen of op de reeds verleende toestemming voor de opening van een biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard (IPKW) kan en moet worden teruggekomen.
De protestbeweging die tegen de centrale op gang is gekomen, heeft met een brief de voor de centrale verleende milieuvergunning ter discussie gesteld. Die zou op achterhaalde aannames over de uitstoot van stikstof stoelen. Volgens wethouder Jan van Dellen onderzoekt de provincie of de inhoud van de brief implicaties heeft voor de vergunning.
Geen actie richting provincie
De zorgen over de centrale die in de politiek leven wil hij nog eens overbrengen, zo zei hij woensdagavond toen de gemeenteraad over de kwestie debatteerde. Een motie van de SP en de Partij voor de Dieren, om zoveel mogelijk te doen om de centrale tegen te houden en de provincie te bewegen de vergunning in te trekken, haalde het niet. Alleen de indieners, de fractie van D66 en van één raadslid van Arnhem Centraal stemden voor.
Voor Van Dellen is dat een zorg minder, want die waarschuwde de raad dat gemeentelijk verzet tegen de centrale weleens tot juridische claims zou kunnen leiden. Het Franse concern Veolia schermde daar ook mee.
Woensdagavond liet de exploitant van de biocentrale zich via een spreekbeurt in de raad voor het eerst in de openbaarheid uit over de kwestie, na de groeiende kritiek van burgers en sommige politici. Bij monde van medewerker Marianne Mulder liet het bedrijf weten juridische stappen te nemen als de opening van de biomassacentrale door Arnhems verzet wordt gedwarsboomd.
Vervuilender voor mens en milieu
Voornaamste kritiek van de tegenstanders is dat biomassa als alternatief voor aardgas met zijn uitstoot veel vervuilender zou zijn voor het milieu en veel ongezonder voor de mens. Voorman Mark Bosch van Werkgroep Behoud Bomen Arnhem en Marloes Spaander, een van de bewoners van woonboten in de nabij IPKW gelegen Nieuwe Haven, riepen de raad andermaal op er alsnog een stokje voor te steken.
Veolia-vertegenwoordiger Mulder stelt dat de soep niet zo heet wordt gegeten als door Bosch c.s. opgediend. ,,Veel uitspraken zijn onjuist en onterecht.” Het Franse concern nam de centrale op IPKW in 2014 over met het doel de energie-opwekking voor de daar gevestigde bedrijven te verduurzamen. Mulder: ,,We stoten nu al 50 procent minder CO2 uit.”
Reductie van uitstoot
Ten opzichte van de huidige situatie vermindert volgens Veolia door de biocentrale de CO2-uitstoot nog eens met ongeveer 20.000 ton per jaar. Aan stikstof wordt 44 ton minder uitgestoten, een reductie van bijna 30 procent ten opzichte van nu.
Gestookt wordt volgens haar niet op bomen en bossen, zoals de critici stellen, maar op de schone takken en toppen van bomen die vrijkomen bij het bosbeheer. ,,Per jaar gaat het om ongeveer 45.000 ton snoeihout, zeven vrachtwagens per dag.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
PREMIUM
Eindelijk muziek in Bakermat zonder coronaprik
ARNHEM - Wijkcentrum Bakermat in Arnhem staat aan de vooravond van een verbouwing tot een volwassen concertzaal. Bureau opZoom Architecten heeft al een opzet gemaakt van de gedaanteverwisseling van de voormalige ziekenhuiskerk uit 1959. Een benefietconcert van trompettist Eric Vloeimans en pianist Florian Weber geeft de verbouwing een duwtje in de rug. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Marcouch sluit op één middag twee smartshops en een woning in strijd tegen ondermijning
ARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem heeft woensdagmiddag twee smartshops en een woning gesloten. Hij wil op die manier de drugshandel in zijn stad een slag toebrengen. ,,Die vergiftigt onze jongeren en ontwricht de leefbaarheid en veiligheid in onze omgeving”, stelt Marcouch. -
PREMIUM
Bouwer biomassacentrale Arnhem bedreigd door tegenstanders
ARNHEM - Het verzet tegen de bouw van een biomassacentrale in Arnhem verhardt. Veolia, bouwer van de centrale, is bedreigd door een of meer tegenstanders. Het Franse bedrijf heeft hiervan aangifte gedaan bij de politie.
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Veolia gaat indien nodig gevecht aan over biomassacentrale in Arnhem
ARNHEM - Het Franse concern Veolia onderneemt juridische stappen als de opening van een biomassacentrale op het Industriepark Kleefse Waard door Arnhems verzet wordt gedwarsboomd. -
‘Biomassacentrale Arnhem is nog te stoppen, ook door politiek’
ARNHEM - De biomassacentrale op Industriepark Kleefse Waard in Arnhem is nog tegen te houden, ook door de lokale politiek.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer