Maanden cel voor Doetinchemmers na jacht door Arnhemse binnenstad

ARNHEM – Een 31-jarige man uit Doetinchem is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden. Hij ging in de vroege ochtend van 10 maart met een mes twee mannen in de Arnhemse binnenstad achterna en stak een van hen in zijn kuit.

Een 27-jarige plaatsgenoot van hem, die inmiddels in behandeling is en onder toezicht woont, kreeg 202 dagen cel waarvan 90 dagen voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Hij zwaaide tijdens het achtervolgen van de mannen dreigend met een riem en raakte een van hen in het gezicht. Ook leverde hij de ander het mes.

Het begon allemaal met een ruzie tussen de oudste Doetinchemmer en een man uit Apeldoorn in een café. Ze werden eruit gezet en even later kwamen ze elkaar weer tegen.

Jacht op camera vastgelegd

De Doetinchemmer kreeg een mes van zijn plaatsgenoot en ging de Apeldoorner, die inmiddels vergezeld werd door zijn zwager, achterna. De Doetinchemmer kreeg een klap, viel op de grond, haalde tijdens een worsteling uit met het mes en raakte het slachtoffer in zijn kuit.

Vervolgens volgde, in de woorden van de officier van justitie, ‘een soort jacht’.

Camerabeelden laten zien hoe de Doetinchemmers het tweetal achteruit drijven, uithalend met het mes en zwaaiend met de riem. Het begon bij club The Level en eindigde bij de McDonald’s waar een man met een gitaar ertussen kwam en een einde aan de achtervolging wist te maken.

Straf minder hoog dan de eis

De officier van justitie eiste twee weken geleden een gevangenisstraf van anderhalf jaar tegen de oudste Doetinchemmer. De rechtbank matigde die straf omdat ze niet meegaat in de beschuldigingen van de officier dat de man met voorbedachten rade het slachtoffer in zijn kuit heeft gestoken.

De rechtbank neemt het de Doetinchemmer kwalijk dat hij geen verantwoordelijkheid heeft genomen. Hij doet alsof het hem allemaal overkomen is, terwijl hij juist de agressor is, aldus de rechtbank.

De man moet het slachtoffer ruim tweeduizend euro schadevergoeding betalen.

Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement