De schade door fraude in het betalingsverkeer als gevolg van phishing en bankpasfraude is in de eerste helft van het jaar met ongeveer een derde toegenomen. Banken doen de laatste tijd opvallend veel meldingen van klanten over phishing via mobiele berichtendiensten zoals SMS, WhatsApp en Messenger.
Volledig scherm
PREMIUM
De schade door fraude in het betalingsverkeer als gevolg van phishing en bankpasfraude is in de eerste helft van het jaar met ongeveer een derde toegenomen. Banken doen de laatste tijd opvallend veel meldingen van klanten over phishing via mobiele berichtendiensten zoals SMS, WhatsApp en Messenger. © EPA

‘Mama, ik heb geld nodig!’: politie Oost-Nederland overstelpt met aangiftes vanwege WhatsApp-fraude

Gedupeerden overstelpen de politie de laatste maanden met aangiften van WhatsAppfraude. Mensen zijn het slachtoffer van criminelen die zich voordoen als een familielid dat geld nodig heeft.

In 2018 telde de politie landelijk 250 incidenten. Vorig jaar kwamen er 650 aangiften binnen van fraude via WhatsApp. De laatste maanden krijgt alleen de politie Oost-Nederland al tientallen aangiften, zeggen Cees van Tent, hoofd van het Cybercrimeteam en digitaal expert Robert Weedage. 

,,Die ontwikkeling zal zich doorzetten. Steeds meer criminelen zien hier geld in. Zij creëren hun eigen varianten.” Vorig jaar zou de oplichting via WhatsApp in Nederland voor 1 miljoen euro schade hebben aangericht.

Quote

Ik ken opa’s die 2000 euro naar het buitenland hebben overge­maakt om hun kleinzoon uit de brand te helpen

Cees van Tent, chef Cybercrimeteam
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Crisisteams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandige ondernemers tijdens coronacrisis
    PREMIUM

    Crisis­teams regio Arnhem zetten alle zeilen bij voor steun aan zelfstandi­ge onderne­mers tijdens coronacri­sis

    ARNHEM - Bijna 5000 zelfstandige ondernemers in Arnhem en omringende gemeenten hebben via de gemeenten een aanvraag ingediend voor financiële ondersteuning tot aan het bestaansminimum. In Arnhem alleen gaat het om 2.500 zelfstandigen zonder personeel en kleine ondernemers met enkele personeelsleden. Crisisteams zetten alle zeilen bij om veel uitkeringen nog voor de Pasen uit te betalen.