De rechtbank in Arnhem op archiefbeeld.
Volledig scherm
De rechtbank in Arnhem op archiefbeeld. © Rolf Hensel

Man die zich ‘Arnhem Terrorista’ noemde krijgt werkstraf voor dreiging aanslag op rechtbank

ARNHEM - De 21-jarige Romy B. uit Arnhem is dinsdag veroordeeld tot 150 uur werkstraf en zes maanden voorwaardelijke jeugdgevangenis. B. heeft gedreigd met een aanslag op de rechtbank in Arnhem.

De politie kreeg een jaar geleden een e-mail met de tekst: ‘Arnhem Terrorista. Ik ben Romy de Terrorist. Ik ga een aanslag plegen op het OM. Ik heb een officier en een agent vermoord. Bom 1 ligt bij het paleis van justitie in Arnhem. Allah Akkbar’. 

De politie nam de mail serieus en zette een groot onderzoek op. Maar de schrijver bleek niet te vinden.

De mail was verzonden vanuit het TOR-netwerk. De politie vond toch digitale sporen. Het IP-adres leidde naar het woonadres van de verdachte in Arnhem. 

Utrecht in plaats van Arnhem

De strafzaak werd verplaatst naar de rechtbank in Utrecht. Het OM was bang dat de rechters in Arnhem misschien niet objectief zouden zijn tegen iemand die dreigt met een aanslag op hun werkplek.

B. hield vol dat zijn computer was gehackt. Maar de rechtbank geloofde hem niet. De rechtbank zag ook bewijs dat B. een politievrouw had bedreigd.

De straf was precies zoals het OM had geëist. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement