Belangstellenden tijdens een stille tocht ter herdenking van de 12-jarige Bekiro G., die in Arnhem werd doodgestoken door zijn vader.
Volledig scherm
Belangstellenden tijdens een stille tocht ter herdenking van de 12-jarige Bekiro G., die in Arnhem werd doodgestoken door zijn vader. © ANP

Man die zoon (12) doodde met zwaard krijgt tbs met dwangverpleging

De 41-jarige Tevfik G. is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het doden van zijn zoon Bekiro (12) met een zwaard in Arnhem. De straf geldt ook voor de poging tot doodslag en bedreiging van zijn andere zoon (15). Dat oordeelde de rechtbank in Arnhem vrijdagmiddag. G. krijgt daarmee geen gevangenisstraf.

Volgens de rechtbank kan aan G. geen straf worden opgelegd, omdat hij volledig ontoerekeningsvatbaar is verklaard. Hij handelde uit een psychose.

Tevfik G. stak zijn 12-jarige zoon 22 december vorig jaar vijf keer. Dat gebeurde in hun huis in de wijk Malburgen, toen de verdachte zijn oudere zoon aanviel en de 12-jarige hem te hulp schoot. Het oudere broertje sloeg op de vlucht, maar werd op straat achtervolgd door zijn vader, zwaaiend met het zwaard. 

Vrezen voor zijn leven

Quote

Het leed dat door deze feiten is veroor­zaakt, is niet of nauwelijks te beschrij­ven

Rechter

De rechter sprak vrijdag over een ‘intens verdrietige zaak’. ,,Wordt het u even te veel bij het aanhoren van de gepleegde feiten, verlaat dan de zaal”, waarschuwde ze voorafgaand aan de zitting.

,,Het leed dat door deze feiten is veroorzaakt, is niet of nauwelijks te beschrijven. Emre moet zijn jongere broer missen en heeft moeten vrezen voor zijn eigen leven. En hij moet de herinneringen hieraan de rest van zijn leven met zich meedragen.”

,,Emre koestert een grote woede tegenover zijn vader’’, aldus de rechter. ,,Die heeft hij in zekere zin dus ook verloren’’, zei de rechter.

De shockschade van 40.000 euro die was geëist voor de moeder van Bekiro wordt niet toegekend, net zo min als de 40.000 euro voor broer Emre. De rechtbank vindt deze vorderingen niet voldoende onderbouwd met bewijzen. Wel moet Tevfik 5000 euro immateriële schade uitkeren aan Emre.

‘Ik hield veel van mijn zoons’

Tevfik G. was niet aanwezig in de rechtszaal. Oma Nel, de Nederlandse oma van de vermoorde jongen, was wel aanwezig. Zij hoorde de opsomming van de gepleegde feiten trillend en huilend aan, bijgestaan door andere familieleden.

,,Er was een demon in me gekomen. Ik hield veel van mijn zoons”, zei G. tijdens een eerdere zitting. Hij dacht dat de duivel nu ook in zijn oudste zoon was geslopen.

Volgens deskundigen lijdt G. aan een psychotische stoornis of zelfs beginnende schizofrenie, mogelijk verergerd door cannabisgebruik én een antisociale stoornis met narcisme.

Het Openbaar Ministerie (OM) eiste op 6 september tbs met dwangverpleging, zonder gevangenisstraf.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement