Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Marcouch stemde in met reis topambtenaar naar Saoedi-Arabië

ARNHEM - De Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch heeft vooraf ingestemd met een omstreden dienstreis van de hoogste Arnhemse ambtenaar naar Saoedi-Arabië. Burgemeester en wethouders van Arnhem schrijven dat in antwoord op kritische vragen vanuit de gemeenteraad.

Dat het bezoek door de organisatie van het congres betaald werd, is volgens hen niet in strijd met de Arnhemse gedragscode voor ambtenaren. Die schrijft voor dat reizen niet door derden betaald mogen worden. 

Onder vuur

Gemeentesecretaris Rob van Wuijtswinkel kwam onder vuur te liggen vanwege zijn deelname aan het congres Putting Citizens First in de Saoedische hoofdstad Riyad. Dit werd georganiseerd door de internationale organisatie Global Government Forum.

D66, GroenLinks en de AOP vinden dat hij had moeten thuisblijven omdat de mensenrechten in het land op grote schaal geschonden worden. Marcouch sprak van tevoren met Van Wuijtswinkel over de reis en over het gegeven dat het congres in Riyad was. Zij kwamen daarbij tot de conclusie dat het belangrijk was om wel te gaan, omdat het Arnhemse programma Van Wijken Weten zo onder de aandacht van Europese en Amerikaanse topambtenaren gebracht kon worden. 

Niet betaald door derden

De kosten voor het bezoek zijn betaald door het Global Government Forum. De gedragscode voor Arnhemse ambtenaren schrijft voor dat dienstreizen van ambtenaren niet betaald mogen worden door derden. Dat is in dit geval wel gebeurd.

Maar volgens burgemeester en wethouders gaat de gedragscode niet in op reizen, waarbij een organisatie van een congres een ambtenaar uitnodigt om te komen spreken. ‘De situatie dat een ambtenaar een actieve bijdrage levert aan een congres, staat niet beschreven in de gedragscode.’ 

Gedragscode aanvullen

B en W gaan daarom nu de gedragscode aanvullen. Zij merken op dat het gebruik is dat een congresorganisatie de reis- en verblijfskosten betaalt voor ambtenaren die gevraagd worden te spreken. 

De gemeente Arnhem is uiteindelijk wel geld kwijt geweest aan de trip van de  gemeentesecretaris: 1740 euro. Dat geld is uitgegeven aan het vertalen van een animatie over Van Wijken Weten en de spreektekst van de topambtenaar. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigingen en straatroof in Zevenaar

    OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigin­gen en straatroof in Zevenaar

    ARNHEM/ ZEVENAAR - Oud zeer, nieuw zeer, opgekropte woede, ongeloof en toekomstplannen vlogen maandagochtend kriskras door de rechtszaal in Arnhem. Een 20-jarige Arnhemmer hoorde daar 200 uur werkstraf, 300 dagen voorwaardelijke celstraf en 8 maanden enkelband eisen, vanwege bedreigingen en een vernieling bij zijn moeder in 2017 en een gewelddadige straatroof in maart 2018 op een jongeman in Zevenaar.