‘Mensenmens’ John Berends is nu écht commissaris van de Koning

videoARNHEM - In het provinciehuis in Arnhem is John Berends woensdagmiddag geïnstalleerd als nieuwe commissaris van de Koning in Gelderland. Paardenliefhebber Berends werd buiten verwelkomd door het Arnhemse trompetterkorps van stal Mansour, binnen wachtte hem een rode loper en applaus van toegestroomde bestuurders en provinciemedewerkers.

,,Ik had nog wel een rondje gewild”, zei Berends lachend over de hartelijke ontvangst die hij kreeg. De kersverse commissaris werd bij zijn installatie vergezeld door zijn vrouw en drie kinderen. In de bijzondere Statenvergadering werd Berends toegesproken door onder meer gedeputeerde Jan Markink, de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch en door zijn zoon en dochters, die ten overstaan van een volle Statenzaal smakelijke anekdotes over hun vader vertelden.

Gastvrijheid

Volledig scherm
De installatie van John Berends. © Bert Beelen

Berends, tot eind januari burgemeester van Apeldoorn, werd door de sprekers geroemd als ‘mensenmens’ en opgeroepen vooral oog te hebben voor de ‘gewone’ Gelderlander. Dat is iets wat hij ter harte neemt, zo benadrukte hij in z'n eigen speech, nadat hij de Gelderlanders had bedankt voor hun gastvrijheid: ,,Er is een stille middengroep die wij niet horen, de gele hesjes. Ik zie het als een opgave om die aan ons te binden. Wat is het echte verhaal van onze inwoners? Dát wil ik weten.” 

Ook zijn kinderen zegden toe hun vader met beide benen op de grond te houden: ,,We blijven je een spiegel voorhouden, we blijven je vertellen hoe we over dingen denken.” Maar zo gaat dat al in Huize Berends, zei de nieuwe commissaris: ,,Niet te veel poeha, daar zorgen mijn vrouw en kinderen wel voor.”

Grenzeloze kansen

 ,,We gaan samen op weg naar een hernieuwd Gelders commitment“, zei Berends verder. ,,Gelderland kan veel en heeft veel, en samen moeten we de grenzeloze kansen van deze provincie verder benutten.”

Ook de vorige Gelderse commissaris van de Koning, Clemens Cornielje, was aanwezig bij de ceremonie. Berends had warme woorden voor zijn voorganger: ,,De man die met opgeheven hoofd het provinciehuis heeft verlaten. Een voorbeeld en inspiratiebron, voor mij en voor ons allemaal. Niet alleen als politicus en bestuurder, maar bovenal als mens. Wat een doorzetter ben jij.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement