Volledig scherm
De confrontatie tussen Ton Hendriks en Tim Hofman, in de zomer van 2017. © YouTube

Mishandeling Tim Hofman: vastgoedmagnaat ontloopt taakstraf

De Nijmeegse vastgoedmagnaat Ton Hendriks moet een geldboete van 1.250 euro betalen voor de mishandeling van de bekende presentator Tim Hofman. De zoon van Hendriks krijgt van de Arnhemse rechtbank een werkstraf van 180 uur opgelegd, waarvan 80 uur voorwaardelijk. Dat bleek woensdagmiddag in de rechtbank van Arnhem.

Hendriks reageerde onverschillig op de uitkomst: ,,Alleen een geldboete? Valt mee. Of ik in hoger beroep ga? Geen idee, ik moet kijken wat ik doe.”

Wel was de de 74-jarige vastgoedmagnaat boos over hoe de kwestie breed werd uitgemeten in de media: ,,Beneden alle peil. Zou het ook zo zijn gegaan als ik een vrachtwagenchauffeur was?”

De confrontatie vond plaats de zomer van 2017, tijdens opnames van het populaire BNNVARA-programma #BOOS. Daarin zocht Hofman verhaal op het kantoor van de Hendriks, nadat die laatste klachten van huurders onvoldoende serieus zou nemen.

confettikanon

De woordenwisseling ontaardde al snel in een handgemeen, waarbij de zoon van Hendriks een flinke tik zou hebben uitgedeeld aan de BOOS-presentator. Hofman had als gevolg van het incident onder meer een gebroken kaak en een hersenschudding en zat maandenlang ziek thuis. Vorig jaar gaf de presentator te kennen nog altijd te kampen met klachten aan zijn kaak.

Een behoorlijke mishandeling, constateerde de rechter. Tegelijkertijd nam zij het Hofman kwalijk dat hij zomaar het kantoor van de vastgoedmagnaat binnenliep. ,,Onaangekondigd en ongewenst. Met een cameraploeg. En dan schoot hij binnen ook nog eens een confettikanon af. Meerdere verzoeken van personeel om het pand te verlaten, zijn genegeerd.”

Maar, benadrukte de rechter: ,,Dat rechtvaardigt in géén geval het forse geweld dat is gebruikt.”

Spijt

Dat de straf van vader Hendriks lager uitvalt dan die van zoonlief, heeft ten slotte meerdere redenen: ,,Vader heeft een blanco strafblad en betuigde oprecht spijt. Daarnaast was het de zoon die zorgde voor een escalatie van geweld, juist op het moment dat de rust leek terug te keren.”

Naast de strafzaak loopt nog een civiele procedure. Hofman wil een forse schadevergoeding van Hendriks: een voorstel van 60.000 euro, wees hij volgens de vastgoedmagnaat eerder af. De presentator was niet beschikbaar voor een reactie.