Beeld van de sloopwerkzaamheden bij Museum Arnhem.
Volledig scherm
Beeld van de sloopwerkzaamheden bij Museum Arnhem. © Rolf Hensel

Museum Arnhem is onttakeld, nu begint de nieuwbouw

ARNHEM - Museum Arnhem ligt er momenteel gehavend bij, maar biedt tegelijkertijd een magisch realistisch beeld. Een onttakeld gebouw tegen een weergaloos vergezicht. Voor zolang het duurt, want de verbouwing van het pand aan de Utrechtseweg in Arnhem is inmiddels in volle gang.

Aannemer Rots Bouw uit Aalten heeft de grondige renovatie en vernieuwing van het huidige gebouw, oorspronkelijk een herensociëteit uit 1873 en later in gebruik genomen als museum, op zich genomen.

Rots Bouw is afgelopen februari gestart met de sloopwerkzaamheden. Inmiddels is de zogenoemde Eschauziervleugel met daarin de beroemde Rijnzaal ontmanteld. Hiervoor in de plaats komt een nieuwe vleugel, die 15 meter gaat uitsteken over de stuwwal. De Rijnzaal was geliefd onder bezoekers vanwege het panoramisch uitzicht over de uiterwaarden van Arnhem en delen van de Betuwe. 

Geen vertraging

De verbouwing van Museum Arnhem loopt vooralsnog geen vertraging op door het coronavirus, aldus Rots Bouw. De onderneming gaat verder met de voorbereiding en de uitvoering van de verbouwing. Wel zijn er speciale maatregelen in verband met de coronacrisis genomen op de bouwplaats volgens de voorschriften van het RIVM, meldt André de Gelder, bedrijfsleider bij Rots Bouw. De sloop van de Eschauziervleugel heeft zo'n drie weken in beslag genomen.

Fantastisch uitzicht

De nieuwe vleugel die Rots Bouw gaat bouwen, is ontworpen door architect Joost Vos van Benthem Crouwel Architects.  ,,Wat de nieuwe vleugel uniek maakt, is dat hij aan beide zijden verder uitsteekt. Het is een heel eenvoudige oplossing, maar toch spectaculair. De nieuwe vleugel laten we 15 meter uitkragen over de stuwwal, waardoor we een fantastisch uitzicht kunnen maken richting de stad. De verwachting is dat je beide stadsbruggen kunt zien en aan de horizon de toren van de Eusebius”, aldus de bouwer.

Het museum krijgt een grote nieuwe vleugel met tentoonstellingsruimte, kantoren en een depot voor kunst en archeologie. Ook wordt het monumentale deel van het complex gerestaureerd. De bouw en renovatie nemen zo’n anderhalf tot twee jaar in beslag. Begin 2022 verwacht het vernieuwde Museum Arnhem zijn deuren te openen. Tot die tijd blijft de Walburgiskerk als tijdelijke locatie van Museum Arnhem in gebruik.  

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement