Volledig scherm
Impressie van hoe het ‘Torentje van Vivare’ eruit had moeten komen te zien. Het is nu definitief van de baan. © ILLUSTRATIE PR

Na vier jaar getouwtrek is torentje van Vivare in Arnhem definitief van de baan

ARNHEM - Het ‘torentje van Vivare’ gaat definitief niet door. Na vier jaar getouwtrek over het wel of niet bouwen van het woongebouw, is nu door de gemeente Arnhem besloten om de vergunning in te trekken. Dat liet ze Bastiaan Oudenaarden weten, advocaat van de bewoners van de nieuwe wijk Saksen Weimar die sinds 2015 deze zaak aanvechten.

Het realiseren van het appartementencomplex van zeven verdiepingen dat had moeten verrijzen op het voormalige kazerneterrein aan de Weg Achter het Bos, is nu dus van de baan.

Na de uitspraak van de Raad van State in april 2018 was de gemeente onderzoek aan het doen naar mogelijkheden om de bouw toch door te kunnen laten gaan. Afgelopen week werd besloten het plan af te blazen.

Te weinig parkeerplaatsen

,,De Raad van State kwam erachter dat er te weinig parkeerplaatsen zouden zijn. Daar moest de gemeente in ieder geval een oplossing voor vinden”, geeft advocaat Oudenaarden aan.

,,Ook hebben de bewoners aangegeven dat het plan rondom de woontoren eerst vijf verdiepingen telde. Meer verdiepingen hebben meer invloed op het groene karakter van de wijk en op de leefomgeving. Daar heeft de Raad van State de bewoners ook in gelijkgesteld.’’

Oudenaarden laat weten dat de bewoners blij zijn met het besluit van de gemeente om de vergunning in te trekken.

Rekenfout

De gemeente laat weten dat het inderdaad de kwestie van het tekort aan parkeerplaatsen is geweest dat tot het besluit heeft geleid de vergunning voor de bouw in te trekken. Een woordvoerder geeft aan dat een fout is gemaakt in eerdere berekeningen en dat er niet genoeg plek is om te parkeren in een straal van 100 meter voor omwonenden én bewoners die de flat zouden betrekken.

,,Je zou dan als gemeente je eigen regels breken omtrent parkeerplaatsen als je de bouw door laat gaan”, aldus de woordvoerder. Voorheen was de gemeente nog positief na de uitspraak van de Raad van State. Ze wilde per se dat er meer sociale woningbouw in de wijk aanwezig zou zijn.

Woningcorporatie Vivare en Giesbers, die samen de gebiedsontwikkelaars zijn van de wijk Saksen Weimar, hadden er in april 2018 al een hard hoofd in. Ze wachtten echter op stappen van het nieuwe college van burgemeester en wethouders. Die zijn nu dus bekend. 

Een woordvoerder van Vivare geeft aan dat ze nu ‘samen gaan kijken naar een oplossing’, nu de vergunning is ingetrokken. ,,Die woonruimte was ingepland en het komt er nu niet. We gaan kijken wat de verdere opties zijn.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement