Volledig scherm
Na 25 jaar verdwijnt de naam Nuon. © ANP

Naam Nuon verdwijnt na 25 jaar en maakt plaats voor Vattenfall

VideoARNHEM - Nuon is niet meer. Sinds vandaag vaart het energiebedrijf volledig onder de vlag van moederbedrijf Vattenfall. Het Zweedse bedrijf nam Nuon tien jaar geleden over en besloot een jaar terug de naam Nuon geleidelijk te wijzigen naar die van Vattenfall.

Volledig scherm
Peter Smink. © © Dijkstra b.v.

Nuon ontstond in 1994 uit een fusie van de Provinciale Gelderse Elektriciteitsmaatschappij (PGEM), PEB Friesland en de Zuid-Gelderse Nutsbedrijven en de Veluwse Nutsbedrijven. Later breidde het concern onder meer uit door overnames van UNA en Reliant Energy.

Het Zweedse Vattenfall (waterval) nam in 2009 voor 5 miljard euro een groot belang in Nuon, met de afspraak dat Vattenfall uiteindelijk voor 100 procent eigenaar zou worden van het Nederlandse nutsbedrijf. De transactie leverde de provincie Gelderland (aandeelhouder van Nuon) een dik gevulde bankrekening op.

Dat Nuon Vattenfall nu volledig als Vattenfall verder gaat, is voor de Nederlandse topman Peter Smink een ‘historisch moment’. Het energiebedrijf gaat zich verder inzetten voor een ‘fossielvrij leven, ook in de provincie Gelderland’. 

Die duurzame ambitie moet binnen één generatie gestalte krijgen. Dat is geen loze belofte, aldus Smink: ‘We hebben daar de afgelopen 25 jaar al grote stappen in gezet’. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement