Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © ANP

Negen jaar na de verdachte dood van baby Jairo is de zaak nog altijd onder de rechter

ARNHEM - Na negen jaar dient vanaf maandag in Amsterdam het hoger beroep in de zaak rond de dood van de Arnhemse baby Jairo. De baby kwam in de zomer van 2010 mogelijk door geweld om het leven. De rechtbank veroordeelde de 39-jarige vader tot 46 maanden cel.

Vermeende vormfouten en een misleidende procesgang hebben de rechtszaak rond de verdachte dood van de Arnhemse baby Jairo ernstig vertraagd.

De moeder en vader staan de komende dagen terecht bij het Gerechtshof in Amsterdam. Zij worden ervan verdacht een rol te hebben gespeeld bij de dood van hun acht maanden oude kind.

Stomp

De ouders brachten de baby met ademhalingsmoeilijkheden eind augustus 2010 met spoed naar het ziekenhuis. Daar overleed Jairo als gevolg van een darmperforatie, volgens artsen veroorzaakt door een stomp in de buik.

Ook in de periode voor het ziekenhuisbezoek zou het kindje al letsel hebben opgelopen, volgens het sectierapport. De rechter veroordeelde de vader in oktober 2016 tot 46 maanden cel. Hij zou zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling en verwaarlozing van zijn zoontje. De rechtbank sprak de moeder vrij. 

Sectierapport

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Free Images

De zaak stond de eerste zes jaar in het teken van het al dan niet verkeerd instellen van een hoger beroep door het Openbaar Ministerie (OM). Uiteindelijk bleek de aanklager toch juist te hebben gehandeld. 

En dan was er nog de kwestie rond het sectierapport. Het OM hield het rapport maanden achter voor de advocaten van de verdachten. De reden is dat het OM afluisterapparatuur wilde plaatsen in de woning van de moeder in Ede. Zij woonde op dat moment bij haar ouders. Daarna zou het rapport daar gepresenteerd worden in bijzijn van haar familie. De afgeluisterde gesprekken dienden als bewijs tegen de moeder van Jairo. 

Afgeluisterd

Het Gerechtshof vond in tegenstelling tot de rechtbank de methode niet strijdig met een eerlijk proces. Het OM mocht de afgeluisterde gesprekken gebruiken als bewijs. 

De advocaat van de vader ging in beroep tegen de straf van zijn cliënt. Het OM tekende beroep aan tegen de vrijlating van de moeder. Het Gerechtshof in Amsterdam heeft vier dagen uitgetrokken voor deze zaak.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement