Volledig scherm
PREMIUM
Hoogspanning © Pixabay

Netbeheerders worstelen met explosieve groei duurzame energie

Regionale netbeheerders Enexis (Overijssel) en Alliander (Gelderland, Flevoland) hebben grote moeite de massale aanleg van zonneweides, gasloze wijken en windparken bij te benen. Ook kampen ze met dreigende tekorten aan elektriciteitskabels. Ze stoppen komende paar jaar honderden miljoenen in verzwaring en uitbreiding van hun stroomnet. 

Enexis, dat onder meer het net in Overijssel beheert, stelt dat het bijbouwen van elektriciteitsstations en het leggen van dikkere kabels in de buurt van parken simpelweg meer tijd kost dan het ontwikkelen van een zonnepark. Daardoor moeten parken soms wachten tot ze duurzame stroom kunnen leveren aan het net. Alliander, actief in Gelderland en Flevoland, constateert hetzelfde. In Flevoland zit het huidige stroomnetwerk vol, terwijl er enkele honderden nieuwe aanvragen liggen van ondernemers die zonneparken of windmolens willen aansluiten om groene stroom te gaan leveren. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement