Nieuw in Arnhem! Bij Eren en Mustafa haal je 'een soort baklava maar dan met kaas'
indebuurt.nlSmulpapen opgelet! Bülent Börekçilik is een nieuwe Turkse bakkerij aan de Hommelseweg in Arnhem. Of ja, Turkse bakkerij… Eren Demirci (27) en zijn compagnon Mustafa (24) maken en verkopen börek. Verwacht krokant deeg, roomboter en véél kaas.
Wandel je vanaf de Sonsbeeksingel omhoog de Hommelseweg in, dan komt de geur van kaas en boter je tegemoet. Hij komt uit de keuken van Eren en Mustafa, waar ze börek maken. Sommigen kennen deze Turkse lekkernij misschien als een deegrol met spinazie en fetakaas, maar de börek van deze heren is anders. Eren vertelt: ”Mustafa en ik proefden deze variant vorig jaar voor het eerst. We vonden de smaak en textuur zó lekker dat we zelf börek wilden gaan maken en verkopen.” Ze openden begin februari 2023 een filiaal van keten Bülent Börekçilik in Arnhem.
Krokant deeg met smeuïge kaas
Bij binnenkomst in de zaak staat er een grote ronde pan op het fornuis. Eren zegt: ”De börek op deze plaat moet nog eventjes garen. Als je tijd hebt krijg je het supervers.” Hij legt uit dat börek een soort baklava is, maar dan met kaas in plaats van suiker en noten. ”We bereiden het op dezelfde wijze. Heel dun deeg gaat laagje voor laagje op een grote ronde plaat. De laagjes bestaan uit filodeeg, kaas en roomboter. We bakken het geheel op laag vuur waardoor het deeg krokant wordt en de kaas smeuïg.”
Lees verder onder de foto >
Een showtje geven
De plaat op het vuur is bijna klaar. Eren wijst erop dat de chef een demonstratie geeft voordat de börek in doosjes gaat om verkocht te worden. ”Hij geeft een showtje om te laten zien hoe smeuïg de kaas is.” Enthousiast voegt hij eraan toe: ”Je mag filmen als je wil!” De chef verdeelt de grote, ronde börek in gelijkmatige, vierkante stukken. Hij schept een aantal stukjes op een spatel en tilt die langzaam omhoog. De gesmolten kaas loopt draderig uit het krokante deeg.
Lees verder onder de video >
Turkse thee en huisgemaakte limo
Eren geeft een stukje om te proeven. Hij brengt ook een glaasje Turkse thee en een beker huisgemaakte limonade. Hij vertelt dat je de börek met kleine pepertjes eet. Een soort jalapeño’s. Die geeft hij erbij en waarschuwt: ”Deze zijn wel pittig. Ik weet niet of je daar tegen kan, dus let op.”
Nieuwsgierig naar börek
Als je het hapje ook wilt proberen, heb je keuze uit drie formaten doosjes om mee te nemen. Een klein doosje met vier stuks kost vier euro. Mustafa en Eren merken dat steeds meer Arnhemmers dat doen. ”Mensen zijn nieuwsgierig en het willen proberen. Daar zijn we blij mee, want we waren er niet zeker van of de gemeenschap börek lekker zou vinden en wilde eten. Soms moet je dat risico nemen.”
Bülent Börekçilik heeft 415 franchisefilialen in Turkije. Eren en Mustafa openden de eerste Europese vestiging. De ondernemers kozen voor Arnhem omdat ze in de stad wonen en er graag hun eigen zaak wilden hebben.
Altijd op de hoogte
Wil je graag als eerste op de hoogte zijn wanneer er nieuwe zaken openen in Arnhem? Houd indebuurt dan goed in de gaten via Facebook en Instagram, of schrijf je in voor de nieuwsbrief. indebuurt als ‘app’ op je telefoon zetten kan ook! Hier lees je hoe je dat doet. Heb je zelf een nieuwe zaak gespot? Wij horen dat heel graag! Deel jouw tips door te mailen naar arnhem@indebuurt.nl of vul dit formulier in.
Dit is een artikel van indebuurt Arnhem. Op indebuurt.nl lees je over mooie plekken, nieuwe winkels, inspirerende inwoners en ondernemers, eten en drinken, wonen en uitgaan. En dat allemaal over jouw stad!
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Zwembad Westervoort slachtoffer van te late steun: ‘Een verdrinking ís niet terug te betalen’
Sports Planet De Pals in Westervoort is lang niet het enige zwembad dat ten onder gaat aan de energiekosten en andere randzaken. ,,Ik verwacht dat er voor de zomer nog veel meer gaan sluiten. Er is te weinig steun voor zwembaden én deze komt te laat.”Arnhem -
‘Bah, lust ik niet!’: deze strategie moedigt kieskeurig etertje aan tot proeven
Aan menig keukentafel is het iedere avond een strijd: ouders hebben hun uiterste best gedaan een gezonde maaltijd met groente te bereiden, maar kindlief weigert ook maar een hapje te proeven. Hoe zorg je dat je kind later meer lust dan patat en pannenkoeken? Onderzoekers van Maastricht University bestuderen het en kwamen onlangs tot een interessante ontdekking. -
Laatste loodjes: Harderwijkerweg na maanden hinder nog één keer dicht voor asfaltwerkzaamheden
De Harderwijkerweg in Dieren gaat nog één keer op slot voor de laatste asfaltwerkzaamheden. Tijdens dit werk, dat in fases wordt uitgevoerd, is de weg opnieuw in delen afgesloten voor doorgaand verkeer.Dieren -
PREMIUMEnergierekening
Laura: ‘We willen tot ons pensioen hier wonen, dus maandlasten zo laag mogelijk krijgen’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Laura Baas (32) uit Siddeburen in Groningen. -
PREMIUMColumn Remco Kock
Ik keek naar mijn signerende broertje. Net een Vitesse-speler. Vroeg me af wat er door hem heen ging
Een bijzonder beeld: mijn broertje aan een tafel waar steeds meer Vitesse-shawls op kwamen te liggen, shawls die hij ogenschijnlijk geroutineerd met watervaste stift signeerde.Arnhem
-
Is het beter om ’s ochtends of ’s avonds te douchen? Dit zeggen dermatologen
Een frisse douche om wakker te worden? Of toch maar een warm bad om goed te slapen? Iedereen heeft wel een favoriet moment om zich te wassen. Maar welk tijdstip van de dag is nu het beste voor je huid? Wij vroegen advies aan dermatologen Jan Gutermuth en Thomas Maselis. ,,Ook de duur van je douche speelt een belangrijke rol.” -
-
-
PREMIUM
Koper zwembad Westervoort haakt af, sluiting onvermijdelijk: ‘Ik kan niet anders’
Eigenaar Hans Frieling van zwembad De Pals in Westervoort hoopt dat zich een koper aandient voor het binnenbad. Gebeurt dat niet, dan stort hij de vloer dicht om er padelbanen aan te leggen.Westervoort -
indebuurt.nl
Nablus Sweets in de Steenstraat in Arnhem sluit na 10 jaar voorgoed de deuren
Liefhebbers van Arabische lekkernijen kunnen niet meer terecht bij Nablus Sweets in Arnhem. William Alfarhat en Sandra Jansen stopten half februari met hun winkel in de Steenstraat. De sluiting betekent het einde van een decennium lang zoete baksels en decoraties. Er opent binnenkort een nieuwe zaak in het oude pand van Nablus Sweets.Arnhem