Stadsbeeld van Wenen, foto ter illustratie.
Volledig scherm
Stadsbeeld van Wenen, foto ter illustratie. © EPA

Nieuwe nachttrein naar Wenen stopt ook in Arnhem

De nachttrein waarmee reizigers vanaf december volgend jaar vanuit Amsterdam naar München en Wenen kunnen reizen, zal onder meer stoppen in Arnhem. De internationale nachttrein zal onder de naam ÖBB Nightjet dagelijks rijden.

Station Arnhem Centraal op archiefbeeld.
Volledig scherm
Station Arnhem Centraal op archiefbeeld. © Erik van 't Hullenaar

Een enkele reis Amsterdam-Wenen duurt ongeveer veertien uur. Reizigers in beide richtingen komen om 10.00 uur ‘s ochtends aan op de bestemming. 

Er is keuze uit verschillende zit-, lig- en slaapwagons, inclusief coupés met privé sanitair. Ook is er ruimte voor rolstoelen en fietsen.

De reis gaat tot Düsseldorf met de ICE Internationaal. Reizigers moeten in Düsseldorf overstappen op de nachttrein. Als je vanuit Amsterdam vertrekt, kun je de ICE van 16.35 of die van 18.37 uur nemen. De Nightjet vertrekt om 20.54 uit Düsseldorf. 

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur) meldt dat het kabinet 6,7 miljoen euro uittrekt voor het project. Dat bedrag wordt gebruikt om de NS en het Oostenrijkse ÖBB de nachttrein tussen 2021 en 2024 te laten rijden.

‘Aantrekkelijk én duurzaam’

Andere vervoersdiensten zouden een vergelijkbaar traject pas op zijn vroegst in 2023 kunnen verzorgen. De komende jaren wordt verkend of de nachttrein door andere vervoersbedrijven geregeld kan worden.

Van Veldhoven is blij met de komst van de nachttrein. ,,Zo maken we de trein ook op grotere afstanden binnen Europa niet alleen een duurzame, maar ook een aantrekkelijke manier van reizen,” zegt de staatssecretaris.

Stekker

In december 2016 vertrok de laatste slaaptrein vanuit Amsterdam naar München/Zürich. De Duitse spoorwegen trokken de stekker uit het project vanwege het teruglopende aantal passagiers.

Ook de komende jaren zijn lange treinreizen door Europa nog niet populair genoeg om de kosten ervan te kunnen dekken met de ticketverkoop. Voorlopig blijven veel nachttreinen in Europa dan ook afhankelijk van subsidie.