Volledig scherm
© Bram van de Biezen

Noodhulp provincie Gelderland voor ondernemers in crisistijd: 5 miljoen euro (en misschien meer)

Met een hulppakket van vijf miljoen euro wil de provincie Gelderland ondernemers in de regio ondersteunen. Het geldt wordt deels verdeeld via de gemeenten. Mogelijk komt er in de komende tijd nog meer geld vrij, laat gedeputeerde Jan Markink doorschemeren. 

Markink: ,,We doen wat we kunnen om er voor te zorgen dat de gemeenten zich nu kunnen concentreren op de bestrijding van het virus en de gevolgen daarvan voor het bedrijfsleven te verzachten.”

Een van de maatregelen die de provincie neemt is het op een lager pitje zetten van het financieel toezicht van gemeenten. Daardoor kunnen de lokale overheden sneller optreden, zonder zich te bekommeren om verplichte rapportages aan de provincie. 

Ideeën

De provincie stelt ook geld beschikbaar om bijzondere initiatieven voor steun aan elkaar te ondersteunen. ,,Ik wil graag alle Gelderlanders oproepen om met ideeën te komen om onze mooie samenleving overeind te houden‘’,  zegt commissaris van de koning John Berends.

Subsidie

Veel culturele evenementen en sportwedstrijden die subsidie kregen van de provincie, gaan niet door. Dat geldt ook voor het vieren van 75 jaar vrijheid. De provincie gaat deze subsidies niet terugeisen als deze al besteed zijn in de voorbereidingen. 

Daarnaast wil de provincie het programma Gelderland Herdenkt een jaar verlengen. Daardoor moeten veel evenementen rond de viering van de bevrijding volgend jaar alsnog door kunnen gaan. 

Provinciehuis Gelderland in Arnhem
Volledig scherm
Provinciehuis Gelderland in Arnhem © Provincie Gelderland