Volledig scherm
Tekenen van intens leed in een sloopflat in Arnhem-Zuid: bloemen voor de nog altijd verzegelde flatwoning van de vorig jaar mei vermoorde Melissa Ulrich. Archieffoto uit 2007. © Hans Broekhuizen

OM: te vroeg om dader vrij te laten van gruwelmoord op Melissa (19) uit Arnhem

Het is nog te gevaarlijk voor de maatschappij om de 36-jarige Orleando A. voorwaardelijk vrij te laten. Dat vindt het Openbaar Ministerie (OM), dat de rechtbank in Arnhem donderdag een jaar uitstel vroeg van de ‘voorwaardelijke invrijheidstelling’ van A.

A. kreeg 20 jaar cel opgelegd in 2007 voor de gruwelijke moord op de 19-jarige Arnhemse Melissa Ullrich in mei 2006. Hij bond het slachtoffer vast, overgoot haar met brandstof en stak haar levend in brand in haar flat.

Hulpverleners haalden haar nog levend uit de brandende woning, maar ze overleed toch kort daarna. A. had ruzie met haar vriend. 

Volledig scherm
In 2007 is een monumentje opgericht voor Melissa op de plek van de flat waarin ze om het leven is gebracht. De flat moest worden gesloopt.
Quote

Het is nog altijd ongewis waartoe hij in staat is. Dat zal eerst onderzocht moeten worden door het Nederlands Instituut voor Forensi­sche Psychia­trie en Psycholo­gie (NIFP), vindt het OM

Ongewis

Volledig scherm
Een bermmonument voor Melissa. © Foto Raphael Drent

Een veroordeelde die alleen celstraf uitzit en geen tbs heeft, komt in Nederland na twee derde van een celstraf vrij onder voorwaarden. Dat betekent dat A. op 12 juni op vrije voeten zou komen, of zelfs op 21 februari aanstaande.

Maar A. ontkent de moord nog steeds en heeft ook nog steeds niet voldoende meegewerkt aan een persoonlijkheidsonderzoek. Terwijl er nog steeds vermoedens van stoornissen zijn waarvoor hij nooit is behandeld en die niet vanzelf weg gaan.

Het is dus nog altijd ongewis waartoe hij in staat is. Dat zal eerst onderzocht moeten worden door het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP), vindt het OM.

Quote

Het Pieter Baan Centrum vermoedde antisocia­le en psychopati­sche problemen, maar kon een stoornis niet met zekerheid vaststel­len omdat hij niet praatte

Verloofde overleden

Het OM had in 2007 15 jaar cel en tbs met dwangverpleging geëist. Omdat hij toen ook niet gepraat heeft met gedragsdeskundigen die de rechtbank adviseren, is hij toen geobserveerd in het Pieter Baan Centrum (PBC).

Het PBC vermoedde antisociale en psychopatische problemen, maar kon een stoornis niet met zekerheid vaststellen omdat hij niet praatte. De rechters vonden daarom dat ze geen tbs konden opleggen en kozen voor 20 jaar cel. 

A. wilde bij zijn verloofde gaan wonen, maar zij overleed vorig jaar. Hij regelde intussen een plek in een instelling waar hij na zijn vrijlating naartoe zou kunnen. ‘Een enthousiast initiatief’, vindt het OM, maar wat de aanklager betreft weten zij onvoldoende wie ze binnen halen en of zij het juiste beveiligingsniveau kunnen bieden. 

De rechtbank doet donderdag 20 februari uitspraak.