Volledig scherm
Luchtfoto van enige jaren geleden met in het midden het Akzo-terrein met het kenmerkende hoofdgebouw. © Hans Broekhuizen

Onderzoek: Velpercampus op Akzo-terrein leidt niet tot verkeerschaos

ARNHEM - De Velpercampus voor middelbaar beroepsonderwijs (mbo) op het voormalige Akzo-terrein aan de Velperweg in Arnhem gaat niet tot verkeerschaos leiden.

Tot die conclusie komt het gemeentebestuur van Arnhem op basis van een extern verkeersonderzoek in haar opdracht.

Naar een doorwrocht antwoord op de vraag of de wegen rond het terrein wel voldoen om het verkeer af te wikkelen, is ook uitgezien door omwonenden. Die hebben er via de Stuurgroep Rondom Enka hun zorgen over geuit.

Investering van 50 tot 60 miljoen euro

De mbo-campus is een initiatief van ROC Rijn IJssel. Dat wil aan de Velperweg zijn opleidingen op het gebied van ict, techniek, laboratoriumtechniek en volwassenenonderwijs concentreren.

Nu zijn de opleidingen van het mbo-instituut verdeeld over een dertigtal locaties in Arnhem en regio. De campus vergt een investering van 50 tot 60 miljoen euro.

Van de 12.000 studenten die ROC Rijn IJssel nu telt, gaat circa een kwart straks naar de Velpercampus. Het grootste deel van hen komt met het openbaar vervoer of de fiets, maar mede op aandrang van de omwonenden komen er op het campusterrein 302 parkeerplaatsen die deels ook door studenten kunnen worden gebruikt. Daarnaast komen er ruim 1.000 plekken om fietsen te stallen. 

Er moet een vrijliggend fietspad komen

De Velperweg, de Oude Velperweg en de Vosdijk, de wegen rond de campus, zouden volgens de onderzoekers voldoende capaciteit hebben om het verkeer af te wikkelen. Wel moeten er wat extra maatregelen worden genomen, waaronder de aanleg van een vrijliggend fietspad aan de westkant van de Tivolilaan, de toegangsweg naar het toekomstige campusterrein. 

De school wil ook maatregelen nemen om overlast te voorkomen van studenten die te voet van de NS-stations Velperpoort of Presikhaaf naar de campus komen. Zo zouden er meer afvalbakken langs de looproutes kunnen komen om zwerfvuil in de buurt tegen te gaan. Ter hoogte van de Beeldhouwerstraat komt overigens een campustoegang alleen voor voetgangers en fietsers.  

Er zijn nog wel wat zorgen

Volgens voorzitter Auke Smit van Stuurgroep Rondom ENKA doen de gemeente en ROC hun best om de campus te realiseren met inachtneming van de wensen van omwonenden, maar zijn er desondanks nog wel wat zorgen. ,,We zouden graag zien dat de tunnel in de Vosdijk nog veiliger wordt voor fietsverkeer.” 

Er zijn ook vragen over wat de studentenstroom die straks lopend door de wijk Plattenburg gaat teweeg brengt. ,,Als ze daar 's ochtends voorbij komen, is er ook al druk verkeer bij de Jozef Sartoschool aan de Beeldhouwerstraat”, zegt Smit. De omwonenden zijn scherp op de ontwikkelingen omdat in de flank van Plattenburg ook nog een nieuwe woonbuurt verrijst. 

Vier meter hoger dan mag

Woensdag laat Smit zijn bespiegelingen ook aan de gemeenteraad horen. Die is door het college van burgemeester en wethouders gevraagd in te stemmen met een afwijking van het bestemmingsplan, om de eerste stap in de ontwikkeling van de campus mogelijk te maken.

Volgend jaar begint de verbouwing en uitbreiding van het bestaande laboratoriumgebouw tot onderkomen voor de techniek- en ict-opleidingen. De uitbreiding wordt veertien meter hoog, vier meter hoger dan eigenlijk mag.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement