Burgemeester Ahmed Marcouch legt samen met Gé Bijlsma een krans tijdens de herdenking van de evacuatie van Arnhem in september 2017.
Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Marcouch legt samen met Gé Bijlsma een krans tijdens de herdenking van de evacuatie van Arnhem in september 2017. © Rolf Hensel

Oproep Marcouch: kom óók naar herdenking evacuatie Arnhem

UpdateARNHEM - Burgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem roept inwoners van zijn stad op om na alle massale herdenkingen van de Slag om Arnhem dinsdag ook massaal naar de plechtigheid te komen waarbij wordt stil gestaan bij de evacuatie van de stad in september 1944.

Op Facebook schrijft de Arnhemse burgemeester: ‘De hele week hebben wij de veteranen van de Slag om Arnhem met hart en ziel gelauwerd voor hun ongelofelijke inzet destijds, terwijl de veteranen dit deep down ongelofelijk vinden, want de mislukte slag heeft Arnhem groot leed bezorgd. Dat leed, daar staan wij dinsdag aandachtig bij stil; komt allen'.

Ad van Liempt.
Volledig scherm
Ad van Liempt. © Jan Ruland van den Brink

Na het mislukken van de Slag om Arnhem in september 1944 werden 90.000 Arnhemmers door de Duitse bezetter gedwongen huis en haard te verlaten. In totaal moesten 150.000 mensen het frontgebied verlaten - bijvoorbeeld de Betuwe. Toen zij, soms pas lang na de bevrijding op 5 mei 1945 terugkeerden, troffen ze hun woningen vaak verwoest of geplunderd aan.

Marcouch is, voorafgaand aan de traditionele kranslegging, bij het monument onderaan de Apeldoornsestraat, een van de sprekers op de herdenking. Die is vanwege de slechte weersverwachting verplaatst van het parkje op het Velperplein naar de Jubileumzaal in Musis Arnhem. Ook voorzitter Jan Hutten van het Rode Kruis houdt een toespraak. Historicus en schrijver Ad van Liempt is uitgenodigd voor een voordracht. De plechtigheid begint om 14.30 uur.

De herdenking van de evacuatie komt na de vaak druk bezochte herdenkingen van de gevechtshandelingen en wordt doorgaans door niet meer dan enkele tientallen mensen bijgewoond. Dit jaar, in het kader van 75 jaar Slag om Arnhem, is er uitgebreidere aandacht voor de verplichte uittocht. 

Afgezien van de traditionele plechtigheid worden er vrijdag onder de noemer ‘Exodus 2019’, onderdeel van Gelderland Herdenkthistorische wandeltochten gehouden tussen Huissen, Arnhem, Beekbergen en Apeldoorn, mede georganiseerd door het Exodus Comité Huissen. De stoet zal worden begeleid met witte vlaggen, net als 75 jaar geleden. 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement