Volledig scherm
Foto ter illustratie, © ANP

Oud-cliënt (30) moet jaar cel in voor afpersing Arnhemse advocaat

ARNHEM/HUISSEN  - Een 30-jarige man zonder vaste woonplaats is vandaag door de Utrechtse rechtbank schuldig bevonden aan afpersing en poging tot afpersing van een Arnhemse advocaat. De verdachte kreeg een gevangenisstraf opgelegd van een jaar. Dat is vier maanden meer dan door de officier van justitie was geëist.

De rechtbank acht bewezen dat de verdachte, een oud-cliënt van de advocaat, in maart 2017 zijn voormalige raadsman opwachtte bij Winkelcentrum De Zilverkamp in Huissen en 8.000 euro van hem eiste. 

De advocaat kreeg onder meer te horen dat er een peilbaken onder zijn auto was geplaatst en dat bekend was waar hij woonde en hoe zijn kinderen heten. De advocaat voelde zich zo bedreigd en geïntimideerd dat hij de volgende dag het gevraagde bedrag pinde en overhandigde.

Bij een tweede, nachtelijke afspraak bij het winkelcentrum zou zijn ex-cliënt nog eens 20.000 euro hebben geëist, terwijl hij werd vergezeld van minstens twee mannen die zich in de buurt ophielden en waarvan er een een hesje van de motorclub Satudarah zou hebben gedragen. 

‘Bemiddeld voor andere partij’

Direct na deze ontmoeting schakelde de advocaat de politie in. Die hield de verdachte aan toen hij enkele dagen later voor de deur van het advocatenkantoor stond.

Tegen de oud-cliënt was acht maanden celstraf geëist, maar de rechtbank legde een hogere straf op omdat de eis volgens de rechters niet aansloot bij straffen in vergelijkbare zaken. De verdachte, die geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft, was door een verblijf in het buitenland niet bij de strafzaak aanwezig. 

In een politieverhoor ontkende hij dat hij zijn voormalige advocaat had afgeperst. Hij zou alleen voor een andere partij hebben bemiddeld.