Volledig scherm
PREMIUM
Frits van Mierle zamelt al heel lang papier voor alle Arnhemmers in, maar moet sinds enkele maanden geld toeleggen. China neemt plotseling geen oud papier meer aan. © Rolf Hensel

Oudpapier is een kostenpost: verenigingen verliezen inkomstenbron

ARNHEM - Oudpapier gaat ons geld kosten. De inzameling van papier en karton was jarenlang een bron van inkomsten voor verenigingen, gemeenten en bedrijven. De prijs dreigt echter zo ver door de bodem te zakken, dat er geld toegelegd moet worden om van ons oudpapier af te komen.

Oudpapier is amper nog iets waard, omdat Europa kampt met een papier­overschot van 8 miljoen ton. Dat overschot is ontstaan doordat China gestopt is met het inkopen van oudpapier uit Europa.

China recyclede papier en plastic uit ons gebied, maar vindt de materialen uit Europa nu te vervuild. Na bijna twintig jaar de grootste inkoper te zijn geweest van papier en plastic uit Europa heeft China inmiddels voldoende eigen papier en karton om te verwerken in de centrales.

Poll

Gemeenten moeten geld vrijmaken zodat het apart inzamelen van oudpapier blijft bestaan

  • Eens (87%)
  • Oneens (13%)
4393 stemmen
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenleving’
    PREMIUM

    Moeder Madeleine: ‘Moordenaar Melissa is gevaar voor de samenle­ving’

    ARNHEM - Haar hele woonkamer in de Arnhemse wijk Schuytgraaf ademt Melissa. De kaars op tafel met haar portret draagt de tekst: ‘Uit ons leven, niet uit ons hart'. In de kast staat een grote foto en aan de wand hangt een geschilderd portret van de selfie die Melissa Ulrich ooit maakte. Een lachend onbezorgd gezicht, liggend in het gras. ,,Die heeft ze gemaakt in de Efteling op 5 mei 2006. Nog geen drie weken later was ze dood, vermoord", zegt moeder Madelein Weyling.