Volledig scherm
Staatssecretaris Raymond Knops (rechts) en Arnhems wethouder Cathelijne Bouwkamp laten zich bijpraten door Gelders gedeputeerde Jan Markink over de nieuwbouw van de provincie Gelderland. © DG

Overheden werken in Arnhem samen aan groene, leefbare binnenstad

ARNHEM - Rijk, provincie en gemeente slaan de handen ineen om de komende tien jaar in Arnhem vastgoed van de overheid te verduurzamen en de leefbaarheid in de stad te vergroten. Dat laatste geldt met name het zogenoemde Bestuurskwartier in het zuidoosten van de binnenstad. 

Quote

Samen kunnen we meer massa maken en een groter effect bereiken

Raymond Knops, Staatssecteraris van Binnenlandse Zaken

Woensdagochtend hebben de drie overheden een manifest ondertekend waarin ze die ambitie uitspreken. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken was voor de ondertekening met Gelders gedeputeerde Jan Markink en wethouder Cathelijne Bouwkamp naar Arnhem afgereisd, waar hij ook een rondleiding kreeg door het stadshart.

Niet alleen het gebied rond het stadhuis, het provinciehuis, de rechtbank en het gebouw van het openbaar ministerie wordt de komende tien jaar aangepakt. De overeenkomst geldt ook voor het verduurzamen van de 400 gebouwen van het ministerie van Defensie op Schaarsbergen, het kantoor van de Belastingdienst aan de Groningensingel, een kantoor ten westen van station Arnhem Centraal en de Blueband-bajes.

Andere steden zullen volgen

Door al in een vroeg stadium de handen ineen te slaan, hopen de overheden meer te bereiken dan wanneer ze elk afzonderlijk met hun eigen gebouwen aan de slag gaan. De stad moet daarvan profiteren. Den Haag ging Arnhem voor. Daar is onder de noemer Energierijk Den Haag een soortgelijke samenwerking opgetuigd. Andere steden zullen volgen, is de bedoeling.

,,Samen kunnen we meer massa maken en een groter effect bereiken”, stelt staatssecretaris Knops. ,,We kunnen breder kijken en nu willen we samen van het Bestuurskwartier een aantrekkelijke plek maken voor de inwoners van Arnhem.” Waar nu alleen kantoren staan en de stad na kantoortijden welhaast uitgestorven is, moet op termijn bijvoorbeeld ook worden gewoond.

Liever geen vertraging

Volledig scherm
Het voormalige Gelders Archief aan de Markt in Arnhem. © Marc Pluim

Bij de provincie en in het Arnhemse stadhuis zijn ze blij met de gezamenlijke aanpak. Ze hopen er alleen dat het geen vertraging oplevert. Als individuele belangen botsen met het algemeen belang bijvoorbeeld. Of als de vraag opduikt: wie gaat dat betalen. ,,Integraliteit is prima, maar het toppunt van integraliteit is stilstand", aldus gedeputeerde Markink. ,,Tempo is wenselijk. Dat is ook de uitdaging.” 

Het initiatief komt voort uit de nieuw- of verbouwplannen die alle drie de overheden hebben. De provincie heeft met renovatie en nieuwbouw al een stap gezet, maar heeft nog een taak op gebied van energietransitie. Arnhem wil het stadhuis verbouwen en daar alle ambtenaren concentreren en het rijk moet het paleis van justitie en op termijn ook het kantoor van het Openbaar Ministerie moderniseren en verduurzamen.

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement