Volledig scherm
Treinforensen zorgen onder andere voor extra parkeerdruk in het Arnhemse Burgemeesterskwartier. © Robin Utrecht

Parkeerplek in de Arnhemse Rijckenstraat gaat straks geld kosten

ARNHEM - Bewoners van de Pels Rijckenstraat in het Burgemeesterskwartier in Arnhem krijgen hun zin: wie niet in de wijk woont en er zijn auto wil parkeren, zal daar 2,90 euro per uur voor moeten gaan betalen.  

Het Arnhems college van burgemeester en wethouders doet het voorstel aan de gemeenteraad om betaald parkeren in te voeren en daarmee de nu geldende blauwe zone af te schaffen.

Het komt daarmee tegemoet aan een wens die vier jaar geleden al werd geuit en die eind vorig jaar nog eens is bekrachtigd door een enquête onder de bewoners. 

,,We hebben parkeerders in de straat gehad die zich ’s morgens eerst nog even schoren in de auto en die dan naar het centraal station liepen om naar hun werk te gaan”, noemt een buurtbewoonster een voorbeeld van de praktijken waarmee de Pels Rijckenstraat te maken heeft. 

Quote

We hebben parkeer­ders in de straat gehad die zich eerst nog even schoren in de auto en die dan naar het centraal station liepen.

Blauwe zone

Vanwege zijn ligging en de blauwe zone is de straat in trek bij treinforensen, maar ook bij werknemers of bezoekers van kantoren in de buurt, waaronder het Rijkskantorengebouw in de straat. 

Met de blauwe schijf mag je nu maximaal twee uur parkeren, maar optreden tegen automobilisten die er langer staan, is lastig: ze blijken in de praktijk regelmatig hun blauwe schijf door te draaien.

Bewoners in bezit van een auto mogen parkeren met vergunning, maar dat wordt bemoeilijkt door de externe bezoekers. De hoop is dat zij worden verdreven als zij voor een parkeerplek moeten betalen. Volgens de gemeente leert de ervaring in dit soort situaties dat het overgrote deel inderdaad zijn heil elders zoekt.   

Twee tegenstemmers

Van de 26 adressen in de Pels Rijckenstraat hebben er 24 aan de enquête over de invoering van betaald parkeren meegewerkt. Daarvan gaven vijftien aan voorstander zijn en namen er zeven een neutraal standpunt in.

Er waren twee tegenstemmers. Omdat vier jaar geleden al was toegezegd dat het van betaald parkeren zou komen, grijpt de gemeente de uitslag van de enquête nu aan om haar belofte eindelijk gestand te doen.

Betaald parkeren gaat gelden van maandag tot zaterdag tussen 9.00 en 23.00 uur en op zondag van 12.00 tot 23.00 uur. Bezoek kan in plaats van de blauwe schijf gebruik maken van de bezoekersvergunning van een bewoner.

}xml:space="preserve">
Download De Gelderlander nieuwsapp!Klik hier voor iOS of hier voor Android!
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigingen en straatroof in Zevenaar

    OM eist taakstraf, cel en enkelband tegen Arnhemmer (20) voor bedreigin­gen en straatroof in Zevenaar

    ARNHEM/ ZEVENAAR - Oud zeer, nieuw zeer, opgekropte woede, ongeloof en toekomstplannen vlogen maandagochtend kriskras door de rechtszaal in Arnhem. Een 20-jarige Arnhemmer hoorde daar 200 uur werkstraf, 300 dagen voorwaardelijke celstraf en 8 maanden enkelband eisen, vanwege bedreigingen en een vernieling bij zijn moeder in 2017 en een gewelddadige straatroof in maart 2018 op een jongeman in Zevenaar.