Volledig scherm
Willemeen zag het omgooien van de organisatie door de gemeente Arnhem als 'uitverkoop', gezien het spandoek op de zijmuur van het jongerencentrum. Nu lijkt het omgooien van de organisatie van de baan en kunnen Willemeen en Rijnstad gewoon blijven samenwerken. © DG

Plan Willemeen ‘enthousiast ontvangen’ op stadhuis

ARNHEM - Het toekomstplan dat afgelopen week is ingeleverd door Willemeen en Rijnstad is enthousiast ontvangen door het Arnhemse gemeentebestuur. Het plan is goedgekeurd. 

Dat houdt in dat Rijnstad en Willemeen voorlopig zelf aan de knoppen mogen zitten als het gaat om het indelen van cultuur en welzijn. Mits de gemeenteraad er ook mee instemt.

In februari ontstond er onrust rondom Willemeen. Het college vond dat het jongerencentrum en poppodium niet aan de voorwaarden voldeed voor de kwart miljoen aan ontvangen subsidie. Er moesten meer jongeren worden bereikt via cultuur. Dat zit in het nieuwe plan wel snor, aldus het college.

Quote

Hiermee breidt Willemeen de belangrij­ke rol die zij heeft in de Arnhemse samenle­ving alleen maar uit.

Hans de Vroome, Wethouder Cultuur, jeugd en onderwijs

Positief

Wethouders Martien Louwers en Hans de Vroome, die het plan afgelopen woensdag in ontvangst namen, zijn te spreken over de balans. ,,Het blijft een poppodium waar jongeren hun eerste stappen kunnen maken. Maar het blijft ook zeker een leer- en ontwikkelplek die je een beschermd gevoel geeft. Een plek die als thuis voelt.”

De Vroome vult aan dat nu juist met een bredere culturele agenda er ook meer subculturen worden aangesproken. ,,Hiermee breidt Willemeen de belangrijke rol die zij heeft in de Arnhemse samenleving alleen maar uit.”

Muziek wordt zo ingezet om jongeren bij te staan. Dat wat Willemeen al jaren deed, kunnen ze nu dus blijven doen. Alleen met meer optredens per week.

Wel stippen ze nog  een valkuil aan. De partijen die zowel cultuur als welzijn regelen bij het centrum moeten met elkaar in gesprek blijven, aldus het college.