Volledig scherm
Joost Blasweiler (r) spreekt de gemeenteraad van Arnhem toe over het bomenplan. © DG

Pleidooi in gemeenteraad: geen woorden nodig over bomen in Arnhem, maar daden

ARNHEM - Als Arnhem het serieus meent met het beter beschermen van bomen, dan moet het boter bij de vis leveren en meer geld steken in aanplant, onderhoud en beheer. 

Met deze boodschap hebben verschillende burgers en belangengroepen zich woensdagavond gericht tot de gemeenteraad. Die besprak voor het eerst het nieuwe, door wethouder Cathelijne Bouwkamp voorgestelde bomenbeleid. 

Meldingsplicht

Uitgangspunt is dat elke Arnhemmer die een boom wil vellen voortaan verplicht is dat te melden. Voor dat kappen is in sommige gevallen een vergunning nodig, bijvoorbeeld als een boom een bepaalde stamomvang en hoogte heeft bereikt.

Joost Blasweiler betoogt namens de Bomenbond het nieuwe bomenplan te vrijblijvend te vinden. De gemeente heeft 250.000 euro apart gezet om volgend jaar iets te doen, maar feitelijk is jaarlijks bijna vier ton nodig om werk te maken van de voornemens - zoals bijvoorbeeld ook het aanplanten van nieuwe en het verplaatsen van bestaande bomen - en dat geld is nog niet gevonden. 

Quote

Er is al geen geld voor bomen die wij willen

Frans van den Berg, Wijkoverleg Malburgen-Oost/Het Duifje

Ook Frans van den Berg, sprekend namens de wijken Malburgen-Oost en Het Duifje, pleit voor meer geld. ,,Wij willen tientallen bomen erbij, maar dat kan al niet.” De in het Spijkerkwartier woonachtige en actieve Jolanda van Looi noemt de ambities positief, maar mist concrete keuzes. 

De raad kreeg van verschillende kanten te horen dat mensen weinig tot niets in het plan terugvinden van hun bijdragen tijdens inspraakbijeenkomsten. Die sessies hebben in elk geval niet het verschil van mening geslecht tussen liefhebbers die elke boom willen behouden en deskundigen, zoals bosbouwkundig ingenieur Tinka Chabot en bosadviseur Simon Klingen, die dat onnodig en, juist omwille van het groen, ook onwenselijk vinden. De eerste groep vindt het bomenplan niet ver genoeg gaan, de tweede meent dat het een tandje minder kan, ook in bureaucratisch opzicht.