Volledig scherm
Hoofdcommissaris Oscar Dros: ,,Ben het van harte eens met de boodschap van burgemeester Marcouch.” © Guus Schoonewille

Politiechef steunt Marcouch: ‘Ouders moeten kind behoeden voor het foute pad’

ARNHEM - Jongeren die afglijden naar de criminaliteit zijn niet alleen het probleem van de overheid. Dat stelt Oscar Dros, politiechef van de politie Oost-Nederland. De hoofdcommissaris is het van harte eens met de boodschap van de Arnhemse burgemeester Marcouch: ouders die wegkijken bij criminele kinderen zijn medeplichtig.

,,Ouders hebben vanzelfsprekend een rol om hun kinderen te behoeden voor het foute pad”, aldus Dros. ,,Daar hoort bij dat ouders alert zijn op signalen als hun kinderen afglijden. De verleiding kan groot zijn, juist op jonge leeftijd. En dat is niet alleen een vraagstuk van de overheid.” 

Binnen twee jaar weer de fout in

De jeugdcriminaliteit daalt al jarenlang zeer sterk. De recidive groeit wel. Ruim een derde van de veroordeelde jongeren gaat binnen twee jaar weer de fout in. ,,Zeker in de drugscriminaliteit zien we een kleine groep vrij hard en heel vaak strafbare feiten plegen”, zegt criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke in Arnhem. 

Zware criminelen ‘scouten’ binnen jeugdgroepen naar aanstormend crimineel talent. Die verleiden en verblinden ze met luxe en geld, zo blijkt uit recent onderzoek van Beke. Zonder dat politie en overheid het in de gaten heeft, hebben ze veel status, macht en invloed in hun wijk. Het onderzoek is voor het Veiligheidsnetwerk Oost-Nederland reden om tot een gezamenlijke aanpak te komen. 

Quote

Er zijn ouders die dat wel willen, maar niet kunnen. Die moet je de helpende hand bieden

Henk Ferwerda, Bureau Beke

Rising stars

Onder regie van de gemeente moet er vanaf 2020 een brede aanpak komen van overheid, instanties en hulpverlening om deze zogeheten ‘rising stars’ in de criminaliteit af te stoppen.

Ferwerda snapt de boodschap van Marcouch. ,,Je kunt niet alle ouders over één kam scheren. Als jongeren de fout ingaan, is de correctie van ouders het allerbelangrijkste. Er zijn ouders die dat wel willen, maar niet kunnen. Die moet je de helpende hand bieden. Er zijn ook ouders die onverschillig zijn over hetgeen hun kind uitspookt. Die moet je zeker aanspreken en verantwoordelijk maken. Soms zijn dat criminele families die zelf volop profiteren van de drugscriminaliteit.” 

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement