Prins Charles diep onder de indruk van de restauratie van Eusebiuskerk in Arnhem

VideoARNHEM - De Britse kroonprins Charles toonde zich zaterdagmiddag diep onder de indruk van de gerestaureerde Eusebiuskerk in Arnhem. 

De Prince of Wales was voor een kort bezoek aan de monumentale kerk in het stadshart die tijdens de Slag om Arnhem en de negen oorlogsmaanden daarna in een ruïne veranderde. Hij werd in het  godshuis rond geleid door directeur Meike Verhagen van de Eusebiuskerk.

De prins arriveerde om kwart over twee met zijn auto bij een vrijgehouden plek aan de Turfstraat. Daarna schudde hij het publiek dat achter dranghekken stond stond een paar minuten lang de hand, maakte her en der een kort praatje. Vervolgens sprak burgemeester Marcouch de prins toe.

Tekst gaat verder onder de foto

Aankomst van prins Charles in Arnhem. De prins maakt een praatje, een bewonderaarster maakt een foto van dichtbij met haar mobieltje.
Volledig scherm
Aankomst van prins Charles in Arnhem. De prins maakt een praatje, een bewonderaarster maakt een foto van dichtbij met haar mobieltje. © Erik van 't Hullenaar

Prins Charles draagt de kerk een warm hart toe. Via zijn hof, Clarence House, laat hij de Britse pers weten dat de Eusebiuskerk bijna tot de grond toe afbrandde in de  nacht van 19 september 1944. De Duitse legermacht sloot toen van alle kanten de bij de Rijnkade verschanste troepen van John Frost in. ‘It is reported that during the battle, the automatic carillon (set of bells) in the  tower started to play, as if ith was giving a last musical farewell.'  

Tekst gaat verder onder de foto

De prins schudt handen in het publiek.
Volledig scherm
De prins schudt handen in het publiek. © Erik van 't Hullenaar

Donatie van prins Charles: 60.000 pond

Charles had in de kerk een ontmoeting met restauratiearchitect Peter Koelewijn. Ze stonden samen stil bij het herstel van de gewelven, de nieuwe ingangen en de vloer die weer de grafstenen toont die oorspronkelijk in de kerk lagen.

Voormalig burgemeester Paul Scholten haalde met oud-stichtingsvoorzitter van de Eusebius Piet Hoefsloot oude herinneringen op aan de grote restauratie van 25 jaar terug, die bij de 50-ste herdenking van de slag de toren een oppepper gaf.

,,We hadden al 40.000 gulden binnen voor een speciale lift maar we kwamen er nog 60.000 tekort", zegt Scholten. Samen met burgemeester Marcouch onthulde Charles een speciale plaquette die herinnert aan de herrijzenis van de Eusebius en de succesvolle restauratie.

Tekst gaat verder onder de foto

Prins Charles bekijkt de gewelven van de gerestaureerde Eusebiuskerk in Arnhem.
Volledig scherm
Prins Charles bekijkt de gewelven van de gerestaureerde Eusebiuskerk in Arnhem. © DG

Scholten  vroeg advies bij de Britse generaal Sir John Hackett, die een cruciale rol speelde tijdens de slag. ,,Hacket zorgde ervoor dat de boodschap terechtkwam bij prins Charles.” Hoefsloot: ,,Opeens kwam er van de prins 60.000 Pond Sterling binnen.” Scholten: ,,Bij de 50ste herdenking hebben Charles en ik nog op carillon gepingeld.”

Tekst gaat verder onder de foto

Wachten op Prins Charles: kinderen van Arnhemse scholen hoopten hem rond te leiding langs hun expositie in de Eusebiuskerk maar de prins had slecht weinig tijd.
Volledig scherm
Wachten op Prins Charles: kinderen van Arnhemse scholen hoopten hem rond te leiding langs hun expositie in de Eusebiuskerk maar de prins had slecht weinig tijd. © Erik van 't Hullenaar

Burgemeester Marcouch vroeg nog aandacht voor de vierhonderd schoolkinderen die het afgelopen jaar tekeningen hebben gemaakt over het lot van de Arnhemmers die na  de slag gedwongen werden om de frontstad te verlaten. Gesprekken met ruim dertig voormalige evacué's inspireerde hen tot een indrukwekkende expositie. 

De prins nam vijf minuten de tijd om de kinderen te spreken. Dat was twee minuten meer dan in het aangekondigde schema stond. ,,Hij heeft ook alle kinderen de hand geschud, grapjes gemaakt, vragen gesteld over hoe ze tekeningen hadden gemaakt.” Een jongen vond het niettemin wel wat kort. ,,Ik had een hele presentatie voorbereid", sprak hij na afloop wat teleurgesteld. Daarna gingen ze samen even om de hoek kijken naar de rest van de wandeling van prins Charles door de kerk. 

Prins Charles tussen het publiek, met alom beveiligers aan zijn zijde.
Volledig scherm
Prins Charles tussen het publiek, met alom beveiligers aan zijn zijde. © Erik van 't Hullenaar
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement