Provincie doet alsnog aangifte na lek kandidaten Gelderse commissaris van de Koning

update & videoDe provincie Gelderland doet aangifte van het lekken van de kandidaten voor de functie van nieuwe Commissaris van de Koning. Eerder uitgebreid feitenonderzoek door de provincie zelf heeft namelijk niets opgeleverd.

De Gelderlander berichtte eerder op basis van bronnen dat SP-voorman Emile Roemer net naast de functie had gegrepen.

Op het provinciehuis was vanmorgen een bijeenkomst van het presidium - alle fractievoorzitters - over de stand van zaken rond het lek. Er werd een update gegeven over het feitenonderzoek dat twee weken geleden ingesteld werd: de onderzoekers wilden alle 59 personen die in december bij de besloten vergadering waren waar de kandidaten zijn besproken, een verklaring in laten vullen. De PVV en SP hebben dat geweigerd, zo werd duidelijk. Wel heeft van elk van deze beide fracties een Statenlid een verklaring ingevuld. Er zijn acht verklaringen niet teruggekomen.

Ook medewerkers op het ministerie van Binnenlandse Zaken en een lid van de griffie, die allen op de hoogte waren van de sollicitanten, zijn gevraagd de verklaring in te vullen. Dat hebben zij allemaal gedaan.

Volgens de onderzoekers zijn er geen aanwijzingen dat iemand die bij de besloten vergadering aanwezig is geweest, zich versproken heeft. Ook de formulieren hebben geen bewijs opgeleverd. ‘Maar het beeld is niet compleet. We stellen derhalve voor aangifte te doen’, aldus Kees van Baak, voorzitter van de sollicitatiecommissie. Van Baak zal die aangifte namens het presidium zo snel mogelijk doen bij de politie in Arnhem.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
Volledig scherm
Emile Roemer en John Berends © ANP en Maarten Sprang
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement