Volledig scherm
Emile Roemer

Provincie Gelderland doet onderzoek naar lek over Roemer

De provincie Gelderland gaat onderzoeken hoe het kan dat informatie over de sollicitatie van Emile Roemer naar het commissarisschap van de Koning bij de Gelderlander terecht is gekomen.

Deze krant meldde eerder deze week dat de oud-fractievoorzitter van de SP lange tijd in de race was om de vertrekkende Clemens Cornielje op te volgen, maar het uiteindelijk aflegde tegen de huidige burgemeester van Apeldoorn, John Berends.

ZIE OOK: Roemer als commissaris? ‘Ik zou niet weten waarom niet’

Alle Statenleden onderzocht

De voorzitters van de Gelderse fracties hebben vanmorgen afgesproken dat er een feitenonderzoek moet komen. De griffier van de Staten, Bob Roelofs, en de plaatsvervangend voorzitter, Kees van Baak, gaan het onderzoek uitvoeren, zo laat een woordvoerder weten. Het onderzoek zal de komende tijd in samenspraak met het Ministerie van Binnenlandse Zaken plaatsvinden.

Op 12 december vorig jaar werd in een besloten Provinciale Statenvergadering de keuze voor nieuwe commissaris besproken. Het onderzoek nu richt zich op alle aanwezigen bij die vergadering toen, om te achterhalen of en door wie de geheimhoudingsplicht rondom de benoemingsprocedure is geschonden. De provincie laat weten dat op basis van ‘de signalen van het onderzoek’ wordt bekeken of er aangifte wordt gedaan.

Vandaag neemt Clemens Cornielje na ruim 13 jaar afscheid als commissaris van de Koning. Begin volgende maand neemt Berends het stokje van hem over.

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement