Volledig scherm
Foto ter illustratie © ANP

Provincie Gelderland: honderden aanvallen van hackers op systeem zijn afgeslagen

ARNHEM - Medewerkers van de Provincie Gelderland hebben de afgelopen weken gezien hoe hun systemen veelvuldig werden aangevallen door hackers. Een al bekend lek in software van het bedrijf Citrix werd honderden keren beproefd. 

Volgens de provincie werd de software waarmee ambtenaren op afstand kunnen werken in het systeem uiteindelijk niet gekraakt door de aanvallen.

Paar honderd keer

Eind december werd de provincie voor het eerst op de hoogte gebracht van problemen met de software en zijn er eerste maatregelen genomen. Ook veel hackers ontdekten vervolgens de problemen. 

In totaal is een paar honderd keer gepoogd bij de de systemen van de provincie binnen te komen. In een memo aan de statenleden stelt de commissaris van de koning dat dit niet gelukt is. Dat lukte wel bij onder meer het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen, die kampten met hetzelfde Citrix-lek. 

Tijdelijk uit de lucht

Op 17 januari ging een deel van de website van de provincie op zwart, op advies van het Nationaal Cyber Security Center. Daardoor konden bijvoorbeeld ondernemers geen subsidies aanvragen, maar werd de hackers ook belet actief te zijn.

Na een update is de website afgelopen woensdag weer volledig te bezoeken. Het lek waardoor hackers naar binnen probeerden te komen, zou volledig gedicht zijn. 

Vragen over cyber security

De kwestie heeft voor enige frustratie gezorgd bij fractievoorzitter Frederik Peters van de VVD in Gelderland. Hij heeft verschillende vragen over de kwestie gesteld aan het provinciebestuur en wil ook weten of er al gewerkt wordt aan een Gelders cyber security beleid.

De partij heeft daar eerder naar gevraagd, maar tot op heden geen uitleg gekregen van Gedeputeerde Staten.