Volledig scherm
De provincie Gelderland zoekt nog een bestemming voor 135 overbodig geworden werken uit de eigen kunstcollectie. © Provincie Gelderland

Provincie Gelderland ‘ontzamelt’ en veilt 135 werken kunstcollectie

ARNHEM - De provincie Gelderland wil af van 135 werken uit de eigen kunstcollectie. Vanaf zondag 8 december zullen die op een onlineveiling te koop worden aangeboden. Het gaat voornamelijk om grafiek, maar ook om schilderijen.

De verkoopopbrengst wordt gestoken in het verbeteren van de Gelderse kunstcollectie. Dat is ook het achterliggende doel van de ‘ontzameling’, zoals de provincie het noemt. De kwaliteit van de collectie moet omhoog.

Afgelopen voorjaar werd besloten afstand te doen van zo’n 240 kunstwerken, 10 procent van de gehele collectie. Het gaat om kunst die geen relatie heeft met Gelderland, waarvan de conditie slecht is en restauratie niet meer loont, of waarvan meer dan één exemplaar in bezit is.

Deel naar musea

De voorbije maanden hebben de makers van de kunst en musea als eerste werken aangeboden gekregen. Diverse kunstenaars hebben hun werk terug genomen. Zowel CODA in Apeldoorn (12) als het Andreas Schotelmuseum in Esbeek (2) heeft kunstwerken uit de provinciale collectie ontvangen. 

Wat van de 240 werken is overgebleven gaat zondag in de verkoop via website Veilingen van Kunst. Vanaf 20.00 uur kan er worden geboden. De veiling sluit zondag 15 december om 20.00 uur.