Volledig scherm
Attje Kuiken, vicefractievoorzitter van de PvdA in de Tweede Kamer. © ANP

PvdA: minister moet ‘Oosterbeekse’ donorkinderen helpen bij zoektocht naar verwanten

OOSTERBEEK/ DEN HAAG - Minister Bruno Bruins van Volksgezondheid moet bekijken hoe hij donorkinderen die verwekt zijn in een private vruchtbaarheidskliniek in Oosterbeek kan helpen om bloedverwanten te vinden. Kamerlid Attje Kuiken (PvdA) roept de minister daartoe op. 

In de kliniek werden tussen 1972 en 1987 minstens enkele honderden kinderen met zaad van anonieme donoren verwekt. Een van de donoren zou zeker 150 nakomelingen hebben. Veel kinderen willen weten van wie ze afstammen. 

Kuiken vraagt de minister via Kamervragen om mee te werken aan die zoektocht. Dat kan onder meer door het maken van DNA-profielen. Donorvaders mogen tegenwoordig niet meer anoniem blijven. Voorheen mocht dat wel. 

Niet tornen aan rechten

Kuiken wil niet aan dat recht tornen, maar vindt wel dat donoren nog eens over die anonimiteit moeten nadenken. ,,We weten dat het voor kinderen heel belangrijk is om te weten van wie ze afstammen, bij wie ze horen.”

Het Kamerlid zegt het artikel in deze krant over de vruchtbaarheidskliniek in Oosterbeek met stijgende verbazing te hebben gelezen. ,,Het is niet te bevatten dat dit op zo’n grote schaal is gebeurd en dat niemand heeft gezegd: zijn we hiermee wel op de goede weg.”