Het moment waarop burgemeester Marcouch (middelste rij rechts) de stekker uit de videovergadering van de Arnhemse gemeenteraad trekt. Dat doet hij onder andere met instemming van VVD-raadslid Karin Kalthoff (onderste rij links), kandidaat voor het vice-voorzitterschap, en fractievoorzitter Guus van der Laak van Arnhem Centraal (bovenste rij links).
Volledig scherm
Het moment waarop burgemeester Marcouch (middelste rij rechts) de stekker uit de videovergadering van de Arnhemse gemeenteraad trekt. Dat doet hij onder andere met instemming van VVD-raadslid Karin Kalthoff (onderste rij links), kandidaat voor het vice-voorzitterschap, en fractievoorzitter Guus van der Laak van Arnhem Centraal (bovenste rij links). © DG

Raad Arnhem staakt vergadering wegens materiaalpech

ARNHEM - De vergadering van de gemeenteraad van Arnhem is woensdagavond voortijdig beëindigd wegens materiaalpech.

De videoverbinding via welke alle raadsleden vanuit huis deelnamen aan de vergadering vertoonde voortdurend haperingen in beeld en geluid. Daardoor kon een aantal leden bijvoorbeeld niet de presentaties volgen van de collega's die zich voor het vice-voorzitterschap van de gemeenteraad hebben gekandideerd.

Eervolle functie

VVD-raadslid Karin Kalthoff was net begonnen aan een uitleg waarom ze het een eer zou vinden deze functie te vervullen. Burgemeester Ahmed Marcouch moest haar even voor negenen onderbreken met de mededeling dat de boodschap niet bij eenieder was doorgekomen. 

Quote

Beschamend, dit gaat gewoon niet werken

Guus van der Laak, Raadslid Arnhem Centraal

Haar concurrent, D66-raadslid Mattijs Loor, was nog niet aan de beurt geweest toen Marcouch besloot er een eind aan te maken. Dat deed hij met instemming van de raadsleden. 

Onpeilbare echo

,,Beschamend, dit gaat gewoon niet werken", zo sprak fractievoorzitter Guus van der Laak van lokale partij Arnhem Centraal namens velen. De vergadering was tot dan toe al een aantal keren stilgelegd en zowel raadsleden als kijkers waren al getrakteerd op sprekende raadsleden die niet zichtbaar waren of die spraken met onpeilbare echo in het geluid.

De kandidatuur voor de backup van Marcouch als voorzitter van de raad is nu doorgeschoven naar volgende week woensdag, net als een aantal andere agendapunten. Het stadsbestuur is voornemens om dan op het gemeentehuis te vergaderen, waarbij een zaalzodanig moet worden ingericht dat de 39 raadsleden hun werk met inachtneming van de coronarichtlijnen kunnen doen.