Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Rechtbank Gelderland vernietigt tachtig natuurvergunningen na stikstofuitspraak

ARNHEM - De rechtbank Gelderland heeft tachtig vergunningen vernietigd die waren verleend op basis van het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Dat programma, zo oordeelde de Raad van State eerder, is in strijd met Europese regels. En dus hebben tientallen Gelderse boeren nu het nakijken.

De agrariërs - voornamelijk veehouderijen - hadden een vergunning aangevraagd bij de provincie, bijvoorbeeld voor een bedrijfsuitbreiding.

Die vergunningen waren verleend op basis van het PAS. Dat programma zag er op toe dat de negatieve gevolgen van zo’n uitbreiding voor de natuur, achteraf gecompenseerd zouden worden.

Verstrekkende gevolgen

In een zaak, aangespannen door diverse milieuclubs, oordeelde de Raad van State eind mei dat het PAS helemaal niet mag. Al snel werd duidelijk dat deze uitspraak verstrekkende gevolgen had.

Alle projecten, van bouwwerkzaamheden tot bedrijfsuitbreidingen, kwamen stil te liggen. Aanvankelijk werd gedacht dat duizenden projecten geraakt werden, maar het zijn er volgens NRC liefst 18.000.

De rechtbank Gelderland kon nu niet anders dan de vergunningen van de tachtig boeren nietig verklaren, zegt ook Johan Vollenbroek. De Nijmegenaar streed namens Mobilisation for the Environment tegen het Programma Aanpak Stikstof. ,,Het is sneu voor de individuele boeren, maar het ging ons er om het systeem van het PAS onderuit te krijgen.”

Voorlopig geen nieuwe vergunningen

De provincie Gelderland, zo schrijft de rechtbank, moet nu de gevolgen van de projecten van de veehouderijen opnieuw in kaart brengen en bekijken of de vergunningen zonder het PAS alsnog verleend kunnen worden.

Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren, zegt een provinciewoordvoerder. ,,Dat kan niet, door de PAS-uitspraak. Voor elke aanpassing moet een vergunning aangevraagd worden, en die kunnen we nu simpelweg niet verlenen. Dat is jammer, want het gaat echt niet alleen maar om uitbreidingen, maar ook aanpassingen aan een stal in het kader van dierenwelzijn of het verminderen van uitstoot. Dat kan nu ook niet doorgaan.”

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement